Norsk kompromisløshed koster danske fiskere dyrt

Norge nægter at gå på kompromis i forhandlingerne med EU om fordelingen af fiskekvoter

De danske fiskere har siden nytår været nægtet adgang til at drive fiskeri i norsk farvand.

Det skyldes, at EU og Norge ikke har kunnet nå til enighed om fordelingen af fiskekvoter.

Torsdag og fredag har der været forhandlinger mellem de to parter, men forhandlingerne er endt uden resultat, og det betyder, at det kan have lange udsigter, inden de danske fiskere får mulighed for igen at fiske i norsk farvand.

– Vi er godt trætte af det. Norge har ikke rykket sig en meter i forhandlingerne, selv om man fra EU’s side er kommet med forslag til kompromisser. EU har faktisk rykket sig temmelig meget, men på trods af dette sidder de norske forhandlere med armene over kors, siger chefkonsulent Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening, der har fulgt forhandlingerne.

Norge forlanger blandt andet, at man sænker grænsen for, hvor stor en andel af de fælles kvoter, der må fiskes i norsk farvand.

Der er ikke udsigt til nye forhandlinger mellem EU og Norge før om to uger.

– Det er nogle meget dyre uger for dansk fiskeri, når vi ikke har adgang til at fiske i norsk farvand. Det rammer ikke kun de fiskere, som har deres fiskeri i norsk farvand, men også fiskerne i dansk farvand, fordi der bliver mere kamp om pladsen og om fiskene, når fiskeriet koncentreres på et mindre område, siger Michael Andersen.

Danmarks Fiskeriforening mener, man bør indføre en ordning med midlertidige kvoter, så fiskerne kan fortsætte med at fiske i hinandens farvande, når forhandlingerne går i hårdknude, som det er sket igen i år.

Sådan en aftale har man mellem EU og Storbritannien, hvilket man kunne lade sig inspirere af.

– Det er uholdbart, at situationen er, som den er nu. Det er dyrt for fiskerne, og det er heller ikke godt for fiskebestandene. Derfor er man nødt til at finde en mere langtidsholdbar model, så vi undgår at ende samme sted næste år, siger Michael Andersen.