Bred politisk opbakning til muslingefiskeriet i Limfjorden

Anført af Vildsund Blue drog fiskerne til Christiansborg for at kæmpe for muslingefiskeriet

Når man er utilfreds med tingenes tilstand, kan man gå to veje. Nogle hælder et læs kartofler af på Storebæltsbroen. Andre tager dialogen, søger samarbejdet og arbejder benhårdt for at få fakta ind i debatten og få fortalt om konsekvenserne ved den politiske kurs. Vildsund Blue og muslingefiskerne hører til den sidste kategori.  

I et oprør imod planerne om at forbyde fiskeriet efter muslinger i Natura2000-områderne satte en busfuld forkæmpere for muslingefiskeriet kursen mod Christiansborg. Anført af Vildsund Blue serverede de i god ro og orden muslinger for de fremmødte og fortalte, hvad der er op og ned i debatten om muslingefiskeriet. Det gjorde de, fordi de tror på, at fornuften til sidst vil sejre.  

– Vi skal rykke sammen i bussen og kæmpe for muslingefiskeriet. Vi skal have mere fakta ind i debatten om muslingefiskeriet i stedet for følelser. Det er der brug for. Man skal simpelthen lytte til eksperterne fra DTU. Sådan kan vi vende den her situation, så erhvervet og industrien fortsat kan eksistere, siger Jan Christensen, der er direktionschef i Vildsund Blue, hvilket muslingefisker Peter Skou Dalsgaard er helt enig i: 

– For to år siden lovede politikerne os, at vi måtte fiske videre i Natura 2000-områderne i Limfjorden, da de lavede havplanen. Derfor er jeg meget rystet over, at vi får rykket tæppet væk under os, når eksperterne klart siger, at det ikke er vores fiskeri, der er problemet i Limfjorden. De skriver jo tværtimod, at vi kan mindske iltsvindet ved at omplante muslinger.  

Bred politisk opbakning

En række politikere, flere ministre og en enkelt partiformand lagde vejen forbi og fik en smagsprøve fra Vildsund Blue. En af dem var socialdemokrat og tidligere erhvervsminister Simon Kollerup.  

– Muslingefiskeriet har kæmpe betydning for de mange havnesamfund omkring Limfjorden, og det er en vigtig del af områdets identitet. Jeg bakker op om fiskerne, industrien og de lokale lønmodtagere. Selvfølgelig skal fiskerne have lov at drive deres erhverv. Derfor opfordrer jeg til bekendtgørelsen trækkes tilbage, siger Kollerup til Fiskeri Tidende.  

Danmarksdemokraterne lagde ligeledes vejen forbi. Her var der tale om en hel delegation bestående af formand Inger Støjberg, fiskeriordfører Kristian Bøgsted og miljøordfører Kim Edberg Andersen.  

– For hvad er det egentlig, fiskerne har gjort, siden deres erhverv skal lukkes? Vi taler flere hundrede arbejdspladser på Mors, som fiskeriministeren nu vil smadre. Selv om de her mennesker står til at miste alt, så opførte de sig ordentligt. De forsøgte virkelig at få politikerne i tale, sagde Kim Edberg Andersen:  

– Det her er for vigtigt til at gå op i politik og i stemmer, og jeg håber virkelig, at fiskerne havde en god oplevelse i går. De laver fremragende produkter, og dem skal vi også have i fremtiden, lød det fra Kim Edberg Andersen.  

Danmarksdemokraterne har indkaldt fiskeriminister Jacob Jensen og erhvervsminister Morten Bødskov i samråd om sagen. 

Tak til dem der lyttede

Foruden førnævnte politikere lagde beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) også vejen forbi. Derudover var der også besøg fra Fie Hækkerup og Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet.  

Alt i alt var direktionschef Jan Christensen meget tilfreds med dagens forløb. 

– Jeg vil gerne sige tak til de politikere, der tog sig tid til at lægge vejen forbi. Det betyder meget for os at mærke, at der er nogle politikere, der er oprigtigt interesseret i at lytte og i at kæmpe for vores erhverv. Derfor kan jeg også godt love, at vores kamp fortsætter, sagde Jan Christensen.  

Besøget fra Vildsund Blue blev også dækket af Nordjyske, TV2 Nord og TV Midtvest.