Eksperter: Vismænd overvurderer fiskernes mulighed for grøn omstilling

Fremtrædende eksperter mener sågar, at de økonomiske vismænds forslag er på kollisionskurs med EU’s statsstøtteregler

Flere eksperter går nu i rette med de økonomiske vismænds forslag om at fastholde CO2-afgiften på fiskeri.

Vismændene har advaret mod at udskyde afgiften. De mener, at man dermed fjerner incitamentet til omstilling og henviser til en rapport, der siger, at det er muligt at reducere CO2-udledningen med op til 40 procent. Samtidig foreslår de, at man giver fiskerne økonomisk støtte for at lande deres fisk i Danmark, så de ikke søger udenlandske havne, hvor der ikke er CO2-afgift.

Men dette går flere eksperter nu i rette med i Altinget:

– Penge for at lande i Danmark vil dog være konkurrenceforvridende statsstøtte og i direkte modstrid med EU-traktaten. Og langt fra alle fiskere har mulighed for at reducere deres CO2-udledning med 40 procent, vurderer førende eksperter i EU-ret og i fiskeri.

Langt fra muligt for alle

Bl.a. seniorforsker på DTU, Ole Ritzau Eigaard, påpeger at der pt ikke er så store besparelser at hente for alle.

– Besparelsespotentialet afhænger af, hvilken art man fisker efter. For eksempel kan der være meget at hente ved at investere i skovle, der bliver hævet fra havbunden, hvis du fanger jomfruhummere eller rejer, men det er ikke en god idé, hvis man fisker efter torsk eller fladfisk, for der skal der være kontakt med havbunden for at få fiskene ledt ind i selve trawlnettet. Her er det nok ikke realistisk at nå et reduktionspotentiale på 40 procent, forklarer han.

Helt at omlægge fra trawl til garn og dermed spare CO2, er heller ikke bare sådan lige, tilføjer professor emeritus Peder Andersen:

– Vi ved, at kun en meget lille del af fiskeriet inden for få år kan omlægges fra trawl til garn, og at en stor del af fiskeriet reelt aldrig med den viden, som vi har, kan gennemføres uden brug af trawlteknologi.

Konkurrenceforvridning

Forslaget om økonomisk støtte til fiskerne undrer en tredje ekspert: professor i EU- og miljøret på Københavns Universitet, Peter Pagh.

– Har de overhovedet læst EU-traktaten? Danmark har slet ikke kompetence på fiskeriområdet. Det er overladt til EU’s enekompetence. Det er det første. Og dernæst kræver det ikke den store indsigt at indse, at det her både vil være konkurrenceforvridende statsstøtte og nationalitetsdiskrimination i sin mest ultimative form, siger han.