– Vi fandt ikke ret meget!
Sådan siger Leo Andersen, der er en af de fiskere, der på initiativ af Limfjordsrådet og projektet ”Liv i Limfjorden” har været på togt efter efterladte fiskeredskaber i bl.a. Venø Bugten og Løgstør Bredning. Og det lyder måske som en kedelig melding, men det er det absolut ikke.
Hans beskedne fangst er nemlig godt nyt, for det tyder på, at der efter mange års indsats rent faktisk ikke er så mange efterladte redskaber tilbage på fjordbunden, vurderer fiskeren.
– Der kan ikke være ret meget tilbage. Efter nytår der har vi været fra Oddesund til Løgstør – jeg har efterhånden været rundt overalt. Rundt Fur, Venø mm, og det er meget lidt, jeg har fanget denne gang, siger Leo Andersen, der har været med til at rense for redskaber over flere gange.
84 bigbags
Det hele begyndte med DTU Aqua i 2021 og 2022. Sammen med dem var Leo Andersen og flere lokale fiskere for første gang med til at rydde op i fjorden.
– Dengang fik vi samlet en del ind. I sommeren 2024 var vi så i Nissum Bredning, og der var der også rigtig meget, fortæller Leo Andersen.
Helt præcis knap 30 tons i tørvægt, bekræfter projektleder Morten Hertz fra Limfjordsrådet. Den seneste fangst er endnu ikke gjort op, men projektlederen giver et konservativt bud på ca. 11 tons.
– Det er lidt i forhold til Nissum Bredning, men det er stadigvæk 84 bigbags svarende til 11 tons plastik og bly, som vi har fjernet fra Venø Bugt og Løgstør Bredning, siger Morten Hertz, og tilføjer, at hvor meget, og hvad der blev fanget denne gang, afhang af, hvilket område man præcist undersøgte.
I den sydlige del af Løgstør Bredning blev der fx fundet en del ruser og tejner af nyere dato. I Kås Bredning og Venø Bugt stødte de også på nyere garn.
En ny holdning
Dertil kommer en del ældre redskaber, som var dem, Leo Andersen fortrinsvis fik op.
– Alt det jeg fandt, var noget gammel lort, som har ligget i fjorden i mange år. Nogle af de gamle garn var nærmest gået i opløsning, siger fiskeren, der håber og tror, at der går længe, inden han igen støder på nye redskaber:
– Der er en anden holdning i dag end for år tilbage. Selvfølgelig kan man miste enkelte ting, men det er meget små mængder, og de fleste leder straks efter dem. For fiskeredskaber er dyre, og vi passer meget mere på dem i dag.
Limfjordsrådet forventer at skulle på oprydningstogt igen i efteråret 2025. De undersøger pt om Thisted Bredning kunne være aktuel. Projektet ”Liv i Limfjorden” slutter august 2026.