VIFU – Videncenter for Fødevareudvikling har sammen med DTU taget initiativ til et projekt, hvor målet er at optimere udnyttelsen af sidestrømme fra akvakultur, fiskeri og fiskeindustri ved at udvikle nye metoder til fremstilling af ingredienser til fødevareindustrien.
Projektet løber fra maj 2019 til maj 2023 og har et samlet budget på lidt over 4 mio. EUR. Projektet modtager lidt over 3 mio. EUR i bevillinger fra Bio Based Industries Joint Undertaking (JU) under EU’s Horizon 2020-forsknings- og innovationsprogram.
Fiskeforarbejdningsindustrien en vigtig industri i EU. Den genererer en samlet omsætning på næsten 28 mia. euro om året og beskæftiger over 122.000 mennesker. Industrien står imidlertid over for flere udfordringer. Op til 70% af de akvatiske ressourcer ender som sidestrømme, som enten bruges til lav-værdi produkter som f.eks. dyrefoder, eller bortskaffes, hvilket er dyrt for de involverede virksomheder.
”Vi har i samarbejde med fødevare- og fiskeklynger langs Europas vestkyst (Danmark, Frankrig, Spanien og Portugal) spurgt fiskeindustrien, hvad der er deres største udfordring”, siger Dorte Storper, Direktør for VIFU. ”På tværs af landene er der enighed om, at der er brug for en mere bæredygtig og kommercielt attraktiv udnyttelse af fisk og skaldyr, og at der skal udvikles metoder og løsninger, som er nemme at implementere i erhvervet.”
For at imødekomme erhvervets behov samler WaSeaBi et tværfagligt team med 13 partnere fra Danmark, Sverige, Spanien, Frankrig og Belgien, for at udvikle og afprøve nye koncepter, der sikrer, at sidestrømme fra akvakultur, fiskeri og akvatisk forarbejdningsindustri kan udnyttes til produktion af nye produkter og ingredienser.