Fiskemels- og fiskeoliefabrikken TripleNine i Thyborøn bruger årligt mange liter vand, når der skal losses fisk fra fartøjerne over i fabrikken. 16 mio. liter vand bruger fabrikken på årsbasis.
Ny teknologi kan nu halvere fabrikkens vandforbrug. Et partnerskab for bedre vandeffektivitet i fødevareindustrien vil opdatere en velkendt teknologi, som vil halvere forbruget af lossevand hos TripleNine i Thyborøn, skriver webmediet Watertech.
Renseløsningen, som er udviklet af Teknologisk Institut og virksomheden Bio-Aqua, er baseret på såkaldt avanceret flotationsteknologi: Lossevandet ledes gennem en tank med dyser, der blæser små luftbobler ind i vandet.
Det får større fiskerester og olie til at samle sig i overfladen i en skumfraktion. Skummet skrabes af og ledes ind i produktionen. Dermed kan vandet genbruges mange flere gange end hidtil.
Det var gennem partnerskabet Drip der arbejder for bedre vandeffektivitet i fødevareindustrien, at TripleNine søgte efter alternative teknologier.
– Forslaget om at teste flotation med mikrobobler og fødevareegnede flokkulanter var fra starten meget interessant, fortæller Jacob Rasmussen, energi- og miljøchef hos TripleNine til Watertech.
Flotation er en kendt teknologi til vandrensning. Det nye består derimod i styringen af løsningen, påpeger projektleder Michelle Lison Rebsdorf fra Teknologisk Institut:
– Der er stor variation i kvaliteten af de fisk, der losses hos TripleNine, hvorfor kvaliteten af lossevandet også varierer. Det stiller store krav til driften af flotationssystemet, og derfor udvikler vi i projektet et sensorbaseret styringssystem, som gør det muligt at justere og optimere renseprocessen i realtid, siger hun.