Startupvirksomheden Aminic i Middelfart har tænkt sig at lave en forretning ud af at lugte sig frem til, om fisk og kød er frisk.
Virksomheden har udviklet en håndholdt sensor, der meget præcist vurderer både friskheden og den forventede holdbarhed ved at måle gassen cadaverin i fisk og kød. Det skriver netmediet Fødevarewatch.
Det giver god mening at få en sensor til at sniffe sig frem til, om fisk og kød er for gammelt, eller om det stadig er frisk nok. Europa-Kommissionen anslår nemlig , at omkring 20 procent af alle madvarer produceret i EU og en tredjedel af verdensproduktionen går tabt eller til spilde. Og en undersøgelse fra Euromonitor viser, at 23,8 procent af al kød og 35,9 procent af al fisk, der produceres, smides ud.
Virksomheden har nu modtaget EU-midler til at videreudvikle sensoren og få den sendt bredt ud til fødevareproducenter, detailkæder, forbrugere og restauranter i udlandet.
– Vi skal have undersøgt det europæiske marked, se hvilken markedsandel vi kan få, og hvilket marked vi skal gå til først. Vi har bl.a. ansat en medarbejder, som har branchekendskab, til at skabe nogle flere kontakter i udlandet, lyder det fra Jeanette Hvam, adm. direktør i Aminic.
Gennem en database kan cadaverin-indholdet påvise, hvor gammel en fisk eller kotelet eksempelvis er. Anvendelsesmulighederne vil blive større i takt med, at Aminics database kender til flere internationale målestokke, forklarer Jeanette Hvam:
– Vi starter med de standardbetingelser, vi har i Danmark: Fisk ved 2 grader, kød ved 5 grader. Vi kigger på, om kødet er pakket eller ligger i slagterbutikkens åbne køledisk – og så beregner vi kurver for friskheden. Men når vi kommer videre, skal vi selvfølgelig også vide, hvordan varerne f.eks. opbevares i Frankrig. Jo mere vi kan lægge ind i databasen, jo større bliver vores marked.
Virksomheden forventer at sætte den håndholdte sensor i produktion i midten af 2020. Ifølge iværksætteren er den omkring 1000 gange kraftigere end menneskets næse, og fungerer ved at måle niveauet af gasarten cadaverin.