Den maritime verden har brug for de unge

Nordjysk firma, CRALOG, fejrer jubilæum med at uddanne nye maritime talenter

16-årige Laura og Simon på 15 år er to af 32 studerende på den nye, nordjyske uddannelse Maritim Student. Kun fire uger efter studiestart er de som et led i deres uddannelse begyndt i et studiejob hos CRALOG A/S i Frederikshavn. Her er det meningen, at de det kommende år skal beskæftige sig med konkrete udviklings- og arbejdsopgaver og samtidig knytte tættere kontakt til det erhvervsliv, der venter på dem som færdiguddannede.

CRALOG A/S i Frederikshavn er en internationalt autoriseret serviceudbyder indenfor certificering af personel til inspektion af livreddende udstyr om bord på skibe og boreplatforme. I september kan virksomheden fejre sine første 10 år, men på grund af den aktuelle corona-situation er det ikke muligt at fejre jubilæet på vanlig vis.

– Vi har derfor været nødt til at tænke i alternative baner, og da den nye uddannelse som maritim student samtidig søgte lokale praktiksteder, så tænkte vi, at det var oplagt at tage en studerende ind, lyder forklaringen fra CRALOG´s administrerende direktør Ian Fleming McCurdie.

Den ene studerende blev dog hurtigt til to, da det viste sig, at flere lokale virksomheder på grund af corona-krisen trods stor velvilje ikke kunne afsætte ressourcer til at tage praktikanter. Men hos CRALOG, der har uddannet personel i havne over hele verden, er det lykkedes at opretholde et højt aktivitetsniveau siden begyndelsen af corona-udbruddet.

 

Rift om de unge

Både Flemming og de to studerende, Laura og Simon, ser det på alle måder som en win-win-situation, at de er landet i et studiejob hos CRALOG.

– Vi ved, at vi får brug for arbejdskraft i fremtiden, og der er rift om de unge, så vi synes, det er vigtigt at være med til at inspirere den nye generation til at uddanne sig indenfor den maritime verden, siger Ian Fleming McCurdie.

Han ser samtidig en række fordele i at få friske øjne på, om der er ting, de i virksomheden med fordel kan gøre anderledes og mere smart.

– For eksempel viser der sig en lang række muligheder ved de moderne og digitale kommunikationsformer som WhatsApp og Snapchat, som den unge generation har helt inde under huden, og derfor kan vi godt lære en masse af tidens måde at kommunikere på, lyder det fra Ian Fleming McCurdie.

– Jeg håber på at få mere erfaring med eftersyn af redningsbåde – ikke kun i Danmark, men i hele verden. Og så håber jeg på at få mere erfaring med sikkerhed til søs, siger Laura Alberte Krag, men Simon Houen Jensen lægger vægt på at få kendskab til at være i en virksomhed: 

  Så får man et godt netværk, og man bliver en del af et godt fællesskab.Her kan jeg få lov at se de muligheder, der er, om det så skal være kaptajn, styrmand eller maskinmester.

Praktiksteder måtte melde fra

Hos MARTEC er direktør Pia Ankerstjerne meget glad for samarbejdet med CRALOG og de øvrige virksomheder, der har taget imod de studerende.

– I år har det været lidt svært som følge af corona-situationen. Det betyder, at nogle virksomheder har måttet erkende, at de ikke har haft mulighed for at tage elever ind. Derfor betyder det ekstra meget, at en virksomhed som CRALOG bakker op om uddannelsen og vælger at åbne dørene for to af vores elever, siger Pia Ankerstjerne.

Hun regner med, at der til næste år vil være endnu flere virksomheder, der kan tilbyde et studiejob til de unge på den maritime studenteruddannelse.

Henning Kjeldsen og seks andre er tilkendt erstatning i forbindelse med kvotesag

Fiskernes menneskerettigheder blev krænket, da de først blev dømt skyldige og senere frikendt i landsretten i sagen om fiskekvoter.

Henning Kjeldsen og seks andre er tilkendt erstatning i forbindelse med kvotesag

Fiskernes menneskerettigheder blev krænket, da de først blev dømt skyldige og senere frikendt i landsretten...