Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg relanceres

Siden 1968 har man kunnet komme tæt på livet i havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Nu relanceres museet som Danmarks museum for havet

Siden 1968 har man kunnet komme tæt på livet i havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Nu relanceres museet som Danmarks museum for havet. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og den filantropiske forening Realdania støtter Esbjerg Kommunes transformation af museet.

For Fonden har det været afgørende at skabe bedre forhold for endnu flere besøgende samtidigt med, at den eksisterende bygning bliver bevaret. Genanvendelsen af den eksisterende bygning vil også bidrage til at mindske klimaaftrykket af projektet.

Der vil ske en udvidelse og ombygning af de fysiske rammer, så der bliver bedre plads til de mange gæster. Udstillingerne skal fornyes og der skal laves en helt ny afdeling for børn og unge.

Fiskeri- og Søfartsmuseet er tegnet af arkitekterne Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen, og den oprindelige bygning fra 1968 er et vigtigt eksempel på modernistisk byggeri fra den periode.

Med årene er museet udvidet med nye bygninger. Men samlet set er der aktuelt for trangt til museets mange faciliteter og mere end 100.000 årlige gæster. Udvidelsen og ombygningen skal både give bedre og mere moderne faciliteter og udstillingsområder, men samtidig ske i respekt for den oprindelige bygning.

Konkret skal indretningen i foyerområdet og flowet i museet ændres. Det udendørs gårdrum mellem akvariet og sælariet overdækkes til udstillinger om ”Havets Bund”. Derudover skal laboratoriefløjen, hvis oprindelige funktion er flyttet ud af huset, fremover være ”Børnenes Museum for Havet”. Projektet skal samtidig styrke museets bæredygtighed bl.a. ved at ombygge i stedet for at bygge nyt, ved at energirenovere og ved at anvende havvandskøling.

Esbjerg Kommune, A. P. Møller Fonden og Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. hver især.

Næste skridt i projektet er, at Fiskeri- og Søfartsmuseet forventer at kunne sende det i udbud og arkitektkonkurrence ultimo 2024.