Østers bør ikke kun være for de fine og rige. Det er for alle, lyder drømmen fra Kristian Brobjerggaard, der er direktør og medejer af Venø Seafood.
– Min drøm er, at det skal være folkeligt at spise østers. Nu, hvor vi kan finde østers så mange steder i de danske farvande, skulle vi have samme forhold til østers, som vi har til stegt flæsk og persillesovs. Det skal ikke kun være på de fine restauranter, man skal kunne få østers. Det skal også være nede på det lokale værtshus sammen med en øl, siger den unge iværksætter til Jysk Fynske Medier:
– Vi har nu nogle af de bedste østers i verden. Derfor er det helt pjattet, at vi stadig importerer en stor procentdel af de østers, vi spiser i Danmark, fra lande som Frankrig og Holland, samtidig med at vi eksporterer en stor del af vores egne gode, danske østers den anden vej. I forhold til bæredygtighed giver det slet ingen mening.
Der er to slags østers i de danske farvande: Den flade, europæiske østers; også kaldet limfjordsøsters. Og så er der stillehavsøsters, som er en invasiv art. Spiser man sidstnævnte, er man altså med til at at holde denne bestand nede, og det i sig selv er bæredygtigt.
If you can’t beat them, eat them!