Mai lægger fisken på disken

Nomineret til Årets Stjerneskud: Mai Manaa. Turist- og udviklingschef Destination Vestkysten - Hanstholm

I Thy huserer Mai Manaa, hvor hun igennem en lang årrække har kæmpet for at inspirere andre til at dykke ned i havets spisekammer. Det hele startede med, at hun havde sin egen restaurant Hanstholm Madbaren, hvor hun jævnligt oplevede, at hun selv, men også børn og deres forældre, der kom for at spise på stedet, ikke vidste særlig meget om den fisk, de fik serveret.

– Min oplevelse var blandt andet fra Madbaren, at folk troede, at laks og tun var danske fiskearter og slet ikke kendte til andre arter som hvilling, lange og andre billigere fisk i sæsonen. Der gik det virkelig op for mig, hvor langt væk vi er kommet fra fiskeriet og viden om de fødevarer, vi indtager, selvom det hele foregår lige i vores baghave, siger hun.

Tre stationer

I forbindelse med Covid-19 i 2020 fik hun så muligheden for at lære andre om fisk og fiskeri, da der skulle stables et sommerprojekt på benene.

– Til det formål udviklede jeg så konceptet Fisken på Disken. Et projekt, der består af tre simple enheder, som har til formål at brede kendskabet om fisk og fiskerne ud, men hvor vi også kommer tættere på råvarerne, forklarer Mai Manaa.

Fisken på Disken foregår på havnen i Hanstholm, hvor deltagerne starter i Fiskebutikken, hvor de bliver præsenteret for et bredt udvalg af fisk i sæson. Der kan man se en hel fisk, samtidig med at man som gæst får information om de forskellige arter – som hvor de er fanget og hvordan. Når man har købt sin ønskede fisk, så går man hen til næste station, hvor man lærer at filetere den af ansatte på de forskellige fabrikker. Efter filetering tager man sin fisk med hen til den sidste post, der handler om at tilberede fisken.

– Her står kokke klar til at lære dig at tilberede fisk, men de deler også bunker af forskellige smagsprøver ud, lyder det fra iværksætteren.

Vil skabe værdi

Det hele startede, som sagt, med Fisken på Disken i 2020, og nu er der gået tre sæsoner, og Mai Manaa kan se, at hendes koncept er blevet en regulær succes.

– Jeg vil gerne gøre en forskel på den måde, hvor det ikke handler om at sælge en masse drinks, som det tidligere har været for mig, men jeg også skaber værdi og glæde, fortæller hun.

Den nominerede iværksætter fra Thy håber, at hun kan være med til at skabe mere fokus på havets store spisekammer, da vi i Danmark er omgivet af vand og af bunker af lækre råvarer. Samtidig vil hun gerne inspirere flere børn og familier til at blive trygge ved at spise og arbejde med fisk.

– Hver fredag til Fisken på Disken inviterer vi alle de lokale skolebørn til at være med og deltage i de forskellige workshops. Og i år var der så også fiskefestivalen Future Fish, hvor det hele var henvendt til børn og unge med fisk som udgangspunkt. For vi skal gøre børn trygge ved fisk, lyder det fra den tredje nominerede til Årets Stjerneskud.

Konservative danner front med røde partier i fiskeriforhandlinger

Konservative og fire partier fra rød blok kræver en hurtigere indfasning af CO2-afgiften på fiskeriet og større trawlfri områder i Kattegat

Konservative danner front med røde partier i fiskeriforhandlinger

Konservative og fire partier fra rød blok kræver en hurtigere indfasning af CO2-afgiften på fiskeriet...