Nu lyder startskuddet for byggeriet af Dana V

DTU har indgået værftskontrakt om byggeriet af det nye forskningsskib Dana V. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet

Koncepttegning af det kommende Dana V. Foto: DTU Aqua

I april 2025 kan byggeriet af det kommende forskningsskib Dana V skydes i gang. Skibet skal bygges på det spanske værft Construcciones Navales P. Freire, S.A., da dette vandt budrunden på byggeriet.

Byggeriet af Dana V forventes afsluttet i efteråret 2027. DTU vil være ansvarlig for projektets overordnede ledelse, mens den skibstekniske projektledelse og tilsyn på værftet udføres af det danske firma OSK Design A/S.

I byggefasen vil studerende få mulighed for at komme i praktik og få indsigt i områder som design og bygning af skibe, fremdriftsteknologi, maritim bæredygtighed og mange andre aspekter, ligesom de fik indsigt i den tidligere designfase, der blev gennemført af Dansk Dana Konsortium bestående af Knud E. Hansen A/S, Naval Architects og Odense Maritime Technology A/S.

Bruges til moniteringsopgaver

En af Dana V’s kerneopgaver bliver at varetage de moniteringsopgaver, som Danmark er forpligtet til at gennemføre som del af EU’s Fælles Fiskeripolitik og bidrage til implementeringen af EU’s miljødirektiver.

I forhold til fiskemonitering bliver Dana V udstyret med moderne instrumenter, der vil sikre høj datakvalitet og -mængde. Skibet har kapacitet til at undersøge fiskestimer, marine økosystemer, vandstrømme og forandringer i havets biodiversitet, interaktion mellem biolog, fysik og klima, og undersøgelse af geologiske forhold i havbunden og havbundens overflade.

Skibet bliver udrustet med det nyeste videnskabelige udstyr, som kan udføre undersøgelser i hele oceandybden. Instrumentpakken ombord er omfattende og rummer teknologier som videnskabeligt højpræcisionsekkolod, sonar, lydhastighedsmåler og systemer til at monitorere trawl og meget mere.

To gange Rundetårn

Dana V bliver med sin 70 meter lange stålkonstruktion dobbelt så langt, som Rundetårn er højt, og har en samlet vægt på 2.545 tons. Det bliver konstrueret, så det både kan udføre opgaver i isfyldt farvand i Arktis, sejle langt over oceaner og bevæge sig nærmest lydløst gennem vandet.

Dana V’s fremdriftsteknologi er tilrettelagt, så skibet kan koble fra motor til batteri, når det løser opgaver, som kræver særlig stille fremdrift. Dana V kan sejle så støjsvagt, at lyden ikke påvirker akustiske sensorer til undersøgelser i havet, så det er muligt at udføre forskning med minimal påvirkning.

I forhold til klimamæssig bæredygtighed bliver Dana V udstyret, så det kan sejle på (bio)diesel og batteri. Grundige undersøgelser har afdækket, at (bio)diesel og batteri er de to fremdriftsteknologier, der er praktisk mulige inden for en længere årrække, når forskningsskibet blandt andet skal sejle i arktiske farvande.