Der er sket ting og sager hos Hvide Sande Røgeri i begyndelsen af det nye år.
For her har fiskebutikken gennemgået en omfattende renovering, så den nu fremstår topmoderne og mere funktionel.
Renoveringen har omfattet nye lofter, elinstallationer, gulve, VVS-installationer samt en ny disk, hylder og bagdisk, og takket være dygtige, lokale håndværkere blev arbejdet klaret på blot tre uger.
Indehaver Anders Søgaard fortæller om baggrunden for projektet, at den tidligere disk havde tjent Hvide Sande Røgeri i 20 år, og at den med tiden var blevet utæt.
– Den var kort og godt ved at være slidt op. Den nye disk er også mere miljøvenlig, og den køler bedre end den gamle, siger han.
– Vi er rigtig godt tilfredse med resultatet. Vi synes, det er blevet rigtig godt. Kunderne har også taget godt imod det, og der er fornuftigt med kunder, selv om vi godt kan mærke, at påsken ligger senere i år, end den gjorde sidste år, siger Anders Søgaard med henvisning til, at mængden af feriegæster spiller meget ind på, hvor travlt der er i butikken.
Fisk af høj kvalitet
Anders Søgaard konstaterer, at selv om det er udfordrende tider for dansk fiskeri, så kan man ikke tage fra fiskerne, at de leverer fødevarer af en meget høj kvalitet, og det bør vi som samfund blive bedre til at værdsætte, mener han.
– De danske fiskere leverer nogle helt fantastiske fisk, og jeg synes, de får urimeligt meget skældud for det, siger Anders Søgaard med henvisning til debatten om fiskeri med bundtrawl.
– Vi har en fantastisk trawlflåde i Danmark. En dansk trawler graver ikke i bunden, som en hollandsk bomtrawler gør det. Jeg ved også af erfaring, fra da jeg selv fiskede, at hvis man kommer til det, så er det vodbinderen, der får glæde af det, ikke fiskeren, siger han.
Han ærgrer sig også over det negative fokus, der er kommet på opdrættet laks.
– Vi vil helst sælge vildtfanget fisk, og opdrættet fisk udgør kun cirka 10 procent af udvalget hos os, men vi kan ikke undvære laksen, og den kan vi kun få fra opdræt. Den er også blevet bedre, end den var for 20 år siden. Jeg synes, den smager rigtig fint, og jeg spiser den gerne selv, siger Anders Søgaard.
Hvide Sande Røgeri blev grundlagt i 1969, og den har i dag 42 fastansatte medarbejdere.