Når briterne påstår, at EU har taget deres fisk, og derfor kræver større kvoter, så er der vist noget, de har glemt. Helt præcis 26 procent!
Sådan lyder opråbet fra den europæiske alliance af fiskeriorganisationer, EUFA, i forhandlingernes 11. time.
Sagen er den, at Storbritannien fik særstatus på kvoteandele for syv fiskearter, da de kom med i EU. EU gav dem en kvoteandel, der var 26 procent højere, end de reelt var berettiget til. En særstatus, som sådan set bør sløjfes nu.
For når man ikke længere er medlem af EU, så ryger fordelene også. De ekstra fisk bør ikke være en del af regnestykket – og slet ikke, når forhandlerne diskuterer de fremtidige fiskekvoter efter Brexit, og hvor store kvoter briterne historisk har haft og nu har ret til. Med andre ord, så bør briternes andel justeres ned med 26 procent.
– Vi har løbende arbejdet mod en afbalanceret, gensidigt fordelagtig og langsigtet Brexit-aftale. En tildeling af fiskekvoter, der afspejler de historiske fiskerimønstre – såsom relativ stabilitet – er nøglen til at opnå dette. Det nye normal skal beregnes på den rigtige måde. Vi beder hverken om mere eller mindre, EUFA-formand Gerard van Balsfoort.