Skuffede skotter: De lovede os mere

Selvom Storbritannien får øget deres kvoter med Brexit-aftalen og efterlader en stor regning hos bl.a. dansk fiskeri, så er skotterne skuffet
af Line Dalgaard Jensen
06 jan 2021

Det er ikke kun de danske fiskere, der er dybt frustrerede over Brexit-aftalen. Også skotterne er fortørnede – men det er af en helt anden grund.

Mens danske og EU's fiskere synes 25 procent er mere end rigeligt, så havde skotterne sat næsen op efter langt højere procenter og kvotestigninger. Direktøren for Scottish Fishermen’s Organisation (SFO) kalder i et nyhedsbrev aftalen stærkt skuffende, for de var blevet lovet langt mere:

- Det er nu klart, at der ikke vil ske noget markant løft af de demersale muligheder næste år som følge af Brexit-aftalen, der er dybt skuffende, lyder det fra direktør John Andersen.

 

Told?

For skotterne var blevet lovet, at Storbritannien ville tage kontrol over de britiske farvande til deres fordel. De forventede bl.a. en langt større øgning i deres kvoter, årlige kvoteforhandlinger, og at der ikke var noget link mellem fiskeraftalen og handelsaftalen.

- Vil vi være i fuld kontrol efter perioden på 5,5 år og have mulighed for at højere kvoter derefter – vil vi? Ikke nødvendigvis, skriver John Anderson:

- Det lader til, at Storbritannien også fejlede i forhold til at undgå et link mellem fiskeri og handel. Som jeg forstår det, så vil en manglende fornyelse af aftalen efter de første 5,5 år resultere (…) i bl.a. told på fisk og skaldyr.

Han frygter, at det også gælder opdrætslaks.

 

 

Skotsk minister: Massivt brud på løfte

Også flere skotske politikere har været ude og kalde Brexit-aftalen for ødelæggende.

Størstedelen af skotterne ønskede at blive i EU, og den skotske minister Nicola Sturgeon har hele vejen igennem været skeptisk over for Brexit. Hun mener, at Storbritanniens farvel til EU stiller skotterne dårligt.

De skotske fiskere har dog været positive i forhold til Brexit, da de netop blev lovet bedre fiskerimuligheder.

- Men selv for fiskerisektoren - måske den eneste sektor, der virkelig troede, at Brexit ville give fordele - repræsenterer denne aftale et massivt brudt løfte, siger Nicola Sturgeon.

Læs mere om:

Flere Nyheder