Henrik Lund: At forbyde muslingeskrab for at redde Limfjorden, svarer til at forbyde økser for at redde skovene

Men hvad skal vi med al den videnskab, når vi har Henning Mørk fra Danmarks Naturfredningsforening? Det spørger Henrik Lund fra Danmarks Fiskeriforening om.

Biolog ved Danmarks Fiskeriforening Henrik Lund.

Dette er et debatindlæg, som oprindeligt er bragt i Nordjyske som modsvar til et debatindlæg fra DN.

Hvad skal vi egentlig med de seriøse forskere og professorer på DTU Aqua? De laver videnskabeligt arbejde og prøver at gøre os alle sammen klogere på, hvad der sker i vores fjorde og havområder.

Deres livsgerning er at studere vandmiljøet, lave forsøg og blive klogere på udviklingen, sammenhængene og konsekvenserne af blandt andet menneskelig påvirkning, klimaforandringer, og biologi. Alt sammen til vores fælles bedste.

De bidrager til samfundets vidensniveau, så vi kan diskutere civiliseret på et oplyst grundlag, og beslutninger kan træffes om beskyttelse og benyttelse og indsatser kan sættes i gang med en ide om, at vi opnår det vi alle sammen vil have: Et rent og sundt vandmiljø i alle vores fjorde og farvande.

Men hvad skal vi med al den videnskab, når vi har Henning Mørk fra Danmarks Naturfredningsforening?

Fredag 15. november valgte han at udlægge virkeligheden for os alle sammen her i Nordjyske. Og det var voldsomt. Han holdt som en dommedagsprofet DTU foran sig som en stentavle og kundgjorde Limfjordens snarlige undergang. Han havde også fundet den skyldige: Muslingefiskeriet.

Så lad os lige se på, hvad Henning Mørk siger, og hvad DTU i virkeligheden siger, og hvordan sidstnævnte bliver misbrugt til noget der med milde øjne må ses som ren vildledning.

“En muslingeskraber er ifølge DTU Aqua det fiskeredskab, der har den højeste bundpåvirkning af alle fiskeredskaber, der anvendes i Danmark”, skriver han. Det anerkender vi, hvis DTU siger det.

Og det gør DTU for eksempel i notatet ”Muslingefiskeri i Limfjorden – status på viden” fra april i år. Men notatet fortæller også klart og tydeligt, at muslingefiskeriet foregår på et meget begrænset område, og at der ikke slæbes nær så meget på områderne, som i andre fiskerier. Muslingefiskeriet foregår på cirka 5 procent af Limfjordens samlede areal. Og DTU konkluderer, at det er så lidt, så det ikke har nogen miljømæssig negativ påvirkning af vandmiljøet i Limfjorden.

At forbyde muslingeskrab for at redde Limfjorden, svarer altså til at forbyde økser for at redde skovene.

Faktisk er muslingefiskernes omplantning af muslinger med til at forbedre vandkvaliteten. Kan man læse i DTU’s notat.

Det har Henning Mørk nok ikke rigtig haft tid til, inden han røg i blækhuset og skrev: “Muslingefiskeri skraber bunden og ødelægger Limfjordens natur”.

Den, der virkelig skraber bunden, er Henning Mørk, som skylder DTU, Limfjordens fiskere og alle læserne af Nordjyske en undskyldning for at misbruge forskernes arbejde og vildlede befolkningen for at fremme sin egen interesse.

CO2-afgiften presser fiskeauktion: Forventer fald i omsætningen på en kvart milliard

Hanstholm Fiskeauktion forventer, at omsætningen på auktionen i år vil falde med en kvart milliard kroner på grund af CO2-afgiften

CO2-afgiften presser fiskeauktion: Forventer fald i omsætningen på en kvart milliard

Hanstholm Fiskeauktion forventer, at omsætningen på auktionen i år vil falde med en kvart milliard...