Fiskere besætter Udenrigsministeriet: Hollandske bomtrawlere skal ud af Skagerrak

Fiskerne forlader ikke ministeriet, før de har fået lovning på, at der oprettes et kontrolpunkt i Hanstholm
28 aug 2019

En delegation på 15 fiskere fra Hanstholm, Thorupstrand, Løkken, Hirtshals og Skagen har netop besat Udenrigsministeriet i København. De repræsenterer 60 fiskere, og deres mål er at få standset de hollandske bomtrawlere i Skagerrak, som i den seneste tid er set i Skagerrak. 

- Vi kan simpelthen ikke klare mere nu. Nu må politikerne gøre noget. Havbunden og Skagerrak bliver smadret, siger Jesper Olsen, fisker fra Thorupstrand og talsmand for de aktionerende fiskere.

Ifølge fiskerne ødelægger bomtrawlerne havbunden med tonstunge kæder. De graver bunden igennem og efterlader en ørken. Bomtrawlets kæder giver fiskene brandsår, og fiskeriformen belaster klimaet med sit høje brændstofforbrug. Fiskerne mistænker også bomtrawlerne for at fiske mange flere fisk, end de må. Derfor er deres første krav, at der laves et kontrolpunkt i Hanstholm, så myndighederne kan kontrollere, om bomtrawlernes fangster ligger inden for de tilladte kvoter. 

- Skagerrak, fiskebestandene og kystfiskeriet kan simpelthen ikke holde til, at der fiskes med så voldsomme fiskeredskaber som bomtrawl. Derfor skal bomtrawlerne helt ud af Skagerrak, siger Henry Fjord, der til daglig fisker fra Hanstholm.

Fiskerne bliver i ministeriet, indtil de har fået lovning på, at der oprettes et kontrolpunkt i Hanstholm.

De har møde med minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) kl. 15.00 i dag og har desuden inviteret miljøminister Lea Wermelin (S), Folketingets fiskeri- og fødevareordførere, pressen samt grønne organisationer til at besøge aktionen i Salon A, Eigtveds Pakhus. Her vil fiskerne vise film og uddele materiale om ødelæggelsernes omfang, uddybe deres løsningsforslag og krav til folketinget, regeringen og myndighederne.

Læs mere om:

Flere Nyheder