Fra gammel trawl til ølkasser og stole

Index Awards, som er verden største bæredygtighedsdesignpris, har Plastix på radaren - og deres genanvendelse af fiskenet og trawl

Når trawl eller garn har udtjent sin værnepligt, hvad skal det så? I hvert fald ikke på den blå hylde og ende som marint affald, mener danske Plastix.

De har udviklet en banebrydende teknologi, der gør det muligt at omdanne brugte fiskenet og reb til – om ikke det pure guld – så det pure plastik, som dernæst kan omdannes til alt fra ølkasser, stole og lamper etc. Et initiativ, som de nomineret til Index Awards, som er verden største og ældste bæredygtighedsdesignpris.

Plastix´ fremtidig målsætning er at gøre Danmark til det førende land indenfor Grøn Plast. Danmark har i dag intet plastiksorteringsanlæg til trods for, at danskerne er de største plastforbruger pr. indbygger i hele Europa. 

– Plastik er et fantastisk materiale, som vi næppe kan leve foruden i det moderne samfund. Vores filosofi siger, at vi skal designe vores produkter, så de kan adskilles, designe vores produkter med genanvendt plast, og sikre os mod yderligere forurening af kloden. Det giver tredobbelt gevinst, fordi det både sparer råmateriale, energi og afhjælper et affaldsproblem, når man pludselig kan se skidtet som ressource, siger Hans Axel Kristensen, CEO for Plastix. 

Index Award betyder ekstra meget

Index Awards, som de er nomineret til, er et dansk initiativ og verdens første og største internationale pris for bæredygtigt design. Uddelingen viser de kommende designmæssige revolutioner frem. De projekter der kommer til at gøre en forskel i fremtiden. Opfindelserne der skal redde verden.

Hans Axel Kristensen siger om nomineringen:

– Index Award nomineringen betyder ekstra meget for mig, fordi Index prisen går ind og italesætter adfærd. Det handler om noget, som skal gøre noget godt for verden, og det fylder selvsagt en del i en virksomhed som vores.

I juryen, der står bag udvælgelsen af dette års finalister og vindere, er man ikke i tvivl om, at Plastix er en essentiel brik i løsningen på verdenshavenes plastproblem.

Det er den første overbevisende plastgenanvendelse – de viser, at det er muligt at fremstille endnu bedre produkter med genanvendt plast, siger Anders Smith, jurymedlem i Index Award