MSC er med i WWFs Fiskeguide

Men guiden er stadig mere vildledende end vejledende

WWF har netop udgivet en ny version af deres Fiskeguide. En guide, som ifølge WWF skal få forbrugerne til at vælge de rigtig bæredygtigt fangede fisk, når de køber ind til aftensmaden – og nu er MSC-fisk også med. 

De er i en ny blå kategori, som supplerer de klassiske rød, gul og grøn. Rød er for fisk, som man ifølge WWF skal holde sig fra, mens grøn frit kan købes. 

Hos Danmarks Fiskeriforening er man glade for, at MSC har fundet vej til fiskeguiden, da det jo netop er fisk med bæredygtighed i højsædet. Til gengæld giver de røde, gule og grønne lys ikke ret meget mening, og sammenhængen til den blå kategori er uklar.  

– Selvom en fisk er MSC-certificeret og får det blå stempel, så kan den stadig også ende i den røde kategori. Stort set alt fisk fanget med bundtrawl er rødt, påpeger Sofie Smedegaard Mathiesen. 

Enkelte gange sniger bundtrawl sig op i den gule kategori, fx kuller, men kun for Norskehavet, Barentshavet og Island. Nordsøen, Skagerrak og Kattegat er stadig rød. Det samme gælder for rejer.

 Det virker rodet, og jeg kan godt forstå, hvis det skaber større forvirring hos forbrugeren, siger biologen. 

Også hos Danmarks Pelagiske Producent Organisation vækker Fiskeguiden undren – for nogle elementer er desværre misvisende og hjælper ikke forbrugerne. For eksempel informationerne om makrellen. Makrel fanget i Nordatlanten er gul for pelagisk trawl, mens not slet ikke er med.

– Makrelbestanden er sund, og fiskeriet er miljøskånsomt. Begge redskaber er under samme msc-certificering, og burde begge være grønne, siger direktør Esben Sverdrup-Jensen og forklarer, at not er et skånsomt redskab og pelagisk trawl ligeså. Pelagisk trawl er tilmed på listen over de udvalgte skånsomme redskaber i reguleringsbekendtgørelsen.