Historieløs, provokerende og misbrug af de modige fisker fra Strandby, der sejlede jøder til Sverige under 2. Verdenskrig. Sådan lyder et udpluk af den kritik, som et nyt maleri, der er bestilt af socialdemokratiet, har fået.
Billedet viser et fartøj blandt skumsprøjt og bygninger. Stort, flot og fint, men problemet er, at det er en tro kopi tro kopi af det Strandby-fartøj, der sejlede jøder til Sverige under 2. Verdenskrig.
Sammenligner man med et gammelt fotografi, som blev taget af Henny i 1945, er det heller ikke til at tage fejl – dog er fiskerne nu væk, og udskiftet med Hans Hedtoft og hustru. Og i styrehuset står socialdemokraten Vilhelm Buhl og agerer redningsmand, om end han dengang
Buhl samarbejdede med tyskerne
– Og det var jo ikke godt, siger 93-årige Poul Ramussen fra Strandby til Politiken, som i 1945 var en ung mand og med ombord på Henny og på fotografiet.
Vilhelm Buhl samarbejdede under besættelsen med tyskerne, og holdt sig ikke tilbage i radioen, hvor han i 1942 opfordrede befolkningen til at stikke ”danske sabotører”. En opfordring, som han ikke blev straffet for.
Og sabotører, eller rettere sagt frihedskæmpere, var besætningen på Henny. De reddede jøder i sikkerhed til Sverige og smuglede våben til modstandsbevægelsen.
Forkert, men rolig
Netop denne paradoksale sammenkobling har ført til debat i Politiken. Her langer historikere hårdt ud efter socialdemokraterne og kalder maleriet ”stærkt problematisk”. Manden bag værket mener, at Vilhelm Buhl muliggjorde flugten til Sverige.
Eskild Aaen, der er søn af et af de andre besætningsmedlemmer, fiskeskipper Herluf Aaen, forstår ikke, hvorfor socialdemokraten skal være der. Med de konsekvenser, som det havde at være modstandsmand, så er det ikke berettiget at lade netop ham portrættere på kutteren.
Og Poul Rasmussen tager det roligt. For var der ikke så mange, der kom til at sige noget, de i dag har fortrudt?