Tror ikke på skrabemetoden

Tobis-skrabetogter efterlader for mange muligheder for fejl og virker ikke efter hensigten

Årets rådgivning for tobis lover desværre ikke for godt – og det kan måske have noget med metoden at gøre?

Dét spørger både fiskere og fiskeindustri nu om, og flere forholder sig kritisk til de såkaldte skrabetogter, som rådgivningen bygger på. 

– For mig at se kan det godt se ud til, at der er noget galt i det, vi gør i dag. Det ser ud til, at beregningsmetoden er forkert i dag og ikke virker efter hensigten, siger Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

– Det kan være, vi skal kigge på metoden igen. For måske er skrabetogterne den forkerte metode til at finde ud af, hvor mange tobis der er derude. For mig virker det som om, at biologerne ikke ved, hvor mange af de store tobis, der er i havet, siger Kurt S. Madsen, formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening. 

 

Pragmatik og norsk model

Også fiskeindustrien mener, at der er noget galt med skrabetogterne. Der er for mange fejlmuligheder, fx hvis det blæser lidt for meget eller vandtemperaturen er svingende.

– Jeg mener, vi skal gøre som i Norge og andre lande, begynde med en fast kvote med realtidsmonitering. Hvis det for eksempel viser sig, at der ikke er fisk, kan man lukke for det i 14 dage, siger Jens Borup, formand for Skagen FF.

Hos TripleNine håber man også på ændringer, og at biologerne vil lytte til fiskerne.

– Jeg kunne godt tænke mig, at det blev gjort lidt mere pragmatisk. Man kunne for eksempel lytte lidt mere til, hvad fiskerne fortæller ude fra havet, lyder det fra direktør Peter Jensen fra TripleNine.

 

Trist tobisår

Årets rådgivning blev fremlagt af ICES fredag d. 22. februar. 

Tallene viser, at der for andet år i træk er udsigt til en betydelig nedgang i tobisfiskeriet sammenlignet med året før.

For område 1, som er det vigtigste fiskeområde for tobis, anbefaler ICES i 2019 en samlet fangst på 91.916 tons. I 2018 lød anbefalingen på 134.461 tons, så der er tale om en markant nedgang på 31 procent i forhold til sidste års rådgivning fra ICES.

 

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort sit regnskab for 2023, og tallene taler deres tydelige...

TripleNine sætter rekord med historisk høj indtjening

Den internationale producent af fiskemel og fiskeolie, TripleNine, med hovedsæde i Esbjerg, har netop offentliggjort...