Digitale landingserklæringer så småt i gang

Thorkil Grøns Samlecentral er gået i gang med digitale landingserklæringer på vegne af fiskerne

Det har været længe undervejs, men nu kan fiskerne få opkøbere, auktionerne eller samlecentraler til at indsende landingserklæringen for dem.

Det er Thorkil Grøns Samlecentral i Hanstholm, der som de første er gået i gang med at indberette digitale landingserklæringer på vegne af fiskerne.

– Det tog lidt tid, men nu er vi så småt i gang. Det er 14 dage siden, vi indsendte den første landingserklæring på vegne af en fisker. Og vi er klar til endnu flere, lyder det fra Anders Stenumgaard fra Thorkil Grøns Samlecentral.

Indtil videre er det kun to Hanstholm-fiskere, der er med i ordningen og har givet tilladelse til, at andre må klare landingserklæringerne.

– Den største opgave lige nu er at få fiskerne på systemet. De skal ind og give os en fuldmagt via AKS. Når det først er gjort, så er det smart, og derefter er der ikke meget arbejde i det. Vi danner en kopi af indberetningen og kalder den landingserklæring og udfylder et par ekstra felter, siger Anders Stenumgaard.

Slipper for papirarbejdet
Frits Ejner Fly, HM 177 Lisa Fly, er godt tilfreds med, at han nu slipper for at udarbejde landingserklæringen.

– Det er skønt at være fri for at lave landingserklæring. Jeg er jo afsted for at fiske – ikke for at udfylde papirer, fortæller han.

Hul igennem
Hos Danmarks Fiskeriforening er der også glæde over, at der nu er kommet gang i de digitale landingserklæringer.

– Der er hul igennem, og det er rigtig godt. Vi er glade for, at det begynder at virke, og at auktioner, opkøbere og samlecentraler tager godt imod muligheden, siger Ole Lundberg Larsen, underdirektør for fiskeriforvaltning, bæredygtighed og erhvervspolitik i Danmarks Fiskeriforening.

Du kan læse meget mere om landingserklæringer, og hvordan du kommer i gang i Fiskeri Tidende, som udkommer lørdag den 15. juni.

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at få ministeren...

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj...