Robot tæller søstjerner og måler biomasse

Specialudviklede sensorer og undervandskamera gør robotter i stand til overvågningsopgaver under vand

Søstjerner kan være et stort problem for muslingopdræt. Derfor er det vigtigt at holde øje med mængden af søstjerner under linerne med muslinger. Den opgave vil fremover kunne løses af en robot frem for at sende dykkere i vandet, skriver DTU Aqua på sin hjemmeside.

Det er et af resultaterne fra det DTU Aqua-ledede projekt SENTINEL, som snart afsluttes efter to års forskning og udvikling. Projektet har udviklet en platform med laserkamera, HD lavlyskamera og sensorer, der kan måle hhv. temperatur, tryk og turbiditet (gennemsigtighed i vandet).

DTU Aquas viden om havforskning og akvakultur er i projektet blevet understøttet af specialviden om robotudvikling, matematik og computerscience hos DTU Elektro og DTU Compute.

– SENTINEL er en helt ny og specifik applikation, som kan bruges i kombination med et særligt undervandskamera og en robot, som blev udviklet i et tidligere DTU-projekt. Kameraerne er langt mere følsomme, og giver bedre undervandsbilleder end normale undervandskameraer. De kan lære at genkende former som f.eks. søstjerne, og ved hjælp af 3D-rekonstruktionsmetoder kan applikationen også udregne biomasse af f.eks. muslinger” forklarer projektleder Patrizio Mariani, DTU Aqua.

Svært at skelne under vand
SENTINEL kombinerer informationerne og bruger særlige algoritmer til at afgøre hvilke organismer, der er tale om, hvor mange, og hvor stor biomasse, der er tale om. En af udfordringerne har været at gøre computerløsningen klog nok til at skelne og genkende fisk og andre organismer.

”Artsgenkendelse er svært, mange arter gemmer sig, de har den samme farve som omgivelserne osv. Men med det system, vi har bygget, får vi langt bedre billeder af havbunden, som giver mere information – det er ikke blot et kamera, vi får også information om størrelsen på de forskellige objekter på havbunden”, fortæller Patrizio Mariani.

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn omstilling af fiskeriet

Danmarks Fiskeriforening: Sådan får vi et grønnere fiskeri

Danmarks Fiskeriforening holder fredag generalforsamling i Hirtshals, hvor foreningen fremlægger sine bud på en grøn...