2018 var et positivt år, lød det fra Hanstholm

Hanstholm Fiskeriforenings formand Jan N Hansen glædede sig over de mange positive historier i 2018
18 mar 2019

Hanstholm Fiskeriforenings formand Jan N Hansen glædede sig over de mange positive historier i 2018

Renten er god, priserne på fisken er gode, mens brændstof har haft en stigning og er så faldet lidt igen, lød det fra Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening. 

- Vi har positive historier, vi kan fortælle: For eksempel har vi i årevis slæbt plastik med i havn, men historien er bare aldrig blevet fortalt. Vi kan fra vores fartøjer heldigvis høre, at problemet ikke er stort mere. Der er ikke så meget plastik i vores farvande, sagde formanden. 

Han kom også ind på arbejdet med havnens udvidelse. 

- Vi får en mere sikker havn at besejle, vi har allerede fået en mere rolig havn, vi får mere vanddybde, der sikrer, at de store fiskefartøjer kan besejle havnen og lande deres fisk til gavn for FF Skagen og havnen i almindelighed. Alt i alt har vi noget at glæde os til, og det bør give en optimisme for Hanstholm og for hele Thisted kommune, lød det fra Jan N. Hansen, der også kunne pege på, at Hanstholm Fiskeauktion har haft et godt år, og optimismen breder sig stille og roligt i forbindelse med udvidelsen af havnen. For auktionshallerne optimeres, og det vil forhåbentlig øge priserne på fisken. 

 

Fiskeriet

Men alt er ikke positivt.  

- Vi har i 2018 for nogen bestande set, at det har været svært at fange fisken. Er det klimaforandringer eller har naturen spillet os et puds? Vi oplevede en stadig blæst fra øst det meste af vinteren, og det forsatte hen over sommeren. Har det påvirket fiskens adfærd? Jeg hæfter mig ved, at vi så perioder med et stort fiskeri af små torsk, og det er i sig selv positivt, konstaterede Jan N. Hansen.

Han nævnte også, at der er et stort fiskeri af torsk for de mindre fartøjer, der fisker med kroge. 

Det må være tegn på, at torsken er der, men ikke vil til bunden, lød det.

Rødspætte-fiskeriet er derimod trægt. De er nemlig svære at få i nettet, og det har givet høje priser på auktionen.

Men vi vil faktisk heller fange nogen flere rødspætter. Priserne er steget meget de sidste år, og det er nok ikke en sund udvikling på den lange bane, sagde Jan N. Hansen.

 

Politiske skyer

Selvom meget var positivt i 2018, så har der hængt tunge mørke skyer over fiskeriet på den politiske front. 

-  Den politiske indsats imod vores erhverv har igen i år nået nogle højder, hvor selv den mindste sag indenfor fiskeriet ikke har været for lille til at nå medierne og få stor bevågenhed, sagde Jan N. Hansen.

Flere Nyheder