Norge vil skyde 20 procent flere sæler i Skagerrak for at beskytte torsken

Kysttorsken i Sydnorge har det svært, og nu indfører fiskeriministeren zoner med fiskeriforbud og øget jagt på sæler

Den norske kyst- og fjordtorsk i den sydlige del af Norge har det svært. Tilstanden er over årene blevet dårligere og dårligere. Derfor indføres nu en række tiltag, der skal beskytte torsken i de første måneder af året, hvor den gyder. Et af dem er øget jagt på sælen i det sydlige område.

– Presset på fangsterne skal reduceres og områder, hvor torsken gyder, skal beskyttes, siger den norske fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemeddelelse.

Der er tale om områder langs kysten i Sydnorge fra Lindenes til Sverige, hvor der indføres restriktioner for fiskeriet fra 1. januar til 30. april.

– Årsagen til situationen for kysttorsken er kompliceret. Området rundt om Oslofjorden er tæt befolket, og fritidsfiskeriet står for den største andel af fiskeriet efter torsk. Men også erhvervsfiskerne må bidrage. Situationen er krævende, og det vil tage tid at genopbygge bestanden. Hvis alle tager et ansvar har jeg stor tro på, at disse tiltag på sigt vil forbedre tilstanden for kysttorsken, fortæller fiskeriministeren.

Ministeren lægger også op til, at øge antallet af sæler, der må skydes. Her nævnes en forhøjelse på 20 procent, men antallet af sæler, der må skydes, er i forvejen lavt. De nye tal for jagt af sæler er således på beskedne 24 dyr i Østfold, 18 i Vestfold og 12 i Telemark.

Tiltagene træder i kraft fra 15. juni 2019, og de skal vurderes af Departementet efter 3 år.

Tiltagene i Skagerrak er placeret tæt på kysten og i Oslofjorden, hvor danske fiskere ikke er aktive. 

 

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at få ministeren...

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj...