Fisker fra Hvide Sande: Vælg “den blå fisk”

Verner Møller fra Hvide Sande slår et slag for MSC-certificering og "blå fisk". Se video
09 sep 2019

Verner Møller er rødspættefisker fra Hvide Sande. I 36 år har han fanget fisk til danskerne fra sin kutter Juli-Ane i Nordsøen og Skagerrak.

Rødspætterne er MSC-certificeret, som er forbrugernes garanti for, at fiskene kommer fra et bæredygtigt fiskeri. Det betyder, at fisken kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor fiskeriet er velforvaltet, og hvor der er taget højde for havmiljøet.

Og det er Verner Møller glad for - og han har derfor et budskab til de danske forbrugere. I en ny film, som han har lavet i samarbejde med miljømærket MSC, opfordrer han danske forbrugere til at støtte de fiskerier, der fisker bæredygtigt. Det gør man ved at købe fisk og skaldyr med MSC’s logo “den blå fisk” på emballagen.

Tak til fiskerne

Ole Schmidt, der er leder af MSC Danmark, forklarer, at mange danskere gerne vil købe bæredygtige produkter. Men det kan være svært at træffe det rigtige valg i supermarkedet, hvis man ikke har tilstrækkelig med information om produktets oprindelse og produktionen. Mærket med den blå fisk skal gør det let og hurtigt for forbrugeren, at træffe det rigtige valg - og samtidig er godt skridt på vej mod FNs 17 verdensmål.  Verdensmål 14 omhandler livet i havet. Fiskeri over hele kloden skal ifølge mål 14 reguleres effektivt, og der skal sættes en stopper for overfiskeri, for ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri og for destruktive fiskerimetoder inden 2020. For at nå dette mål er det vigtigt, at fiskerier over hele verden begynder at fiske bæredygtigt.

- Køber man bæredygtigt fanget fisk og skaldyr som forbruger, så støtter man de fiskere, der som Verner Møller fisker bæredygtigt, og det er helt afgørende, siger Ole Schmidt, da efterspørgsel på bæredygtige varer skaber et økonomisk grundlag for, at fiskere over hele verden går over til at fiske bæredygtigt:

 - Derfor vil vi også gerne sige tak til de fiskere, der går ind i MSC-ordningen med liv og sjæl, og vi vil gerne sige tak til de forbrugere, der gør det muligt ved at købe deres fisk og skaldyr med vores lille ’blå fisk’ på.

Flere Nyheder