Lillebælt: Ikke flere fisk tilbage

Der har aldrig været så dårlige forhold for fiskere i Lillebælt som nu, siger både fiskere og forskere

– Det har aldrig nogensinde været så ringe. Det har bølget op og ned i perioder, men man har altid kunnet skrabe en lille dagsløn sammen herude, siger garnfisker Lars Hast til dr.dk.

Fiskeriet i Lillebælt er hårdt ramt. Før i tiden kunne erhvervsfiskerne godt redde en dagsløn hjem, men det er blevet sværere over den seneste tid.

Lars Hast, som fisker med garnfartøjet FA 230 Ternen, er i dag den ene af kun 2 garnfiskere, der er tilbage i Lillebælt.

– Jeg mangler hele mit vinterfiskeri. Torsk og fladfisk er helt væk, så jeg fisker udelukkende ål og krabber om vinteren, og så tager jeg ud for at fange hummere, men så skal jeg sejle to-tre timer ud, hvor jeg normalt kan nøjes med at sejle ud i fem minutter, siger Lars Hast, der for få år tilbage havde fire-fem yderligere kollegaer.

Ifølge specialkonsulent Mads Christoffersen fra DTU Aqua, der i samarbejde med omkring 100 frivillige fiskere foretager målinger af fiskebestanden året rundt, er der faktisk masser af fisk i de danske farvande, men tæt på kysterne ser det ikke så godt ud.

– Det er lidt en tendens i hele Danmark og i Sverige, at der ikke er ret mange fisk i de kystnære områder. Vi er glade for at se, at den samlede bestand virker rimelig sund. Der må være en påvirkning inde langs kysterne, som de her fisk ikke bryder sig om. Det kan være iltsvind eller mangel på føde og skjulesteder, og det er noget, vi meget gerne vil undersøge, siger Mads Christoffersen til dr.dk.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...