Brexit en eksistentiel udfordring for fiskerisektoren

EUFA opfordrer EU's forhandlere til at huske fiskeriets unikke position og specifikke udfordringer i Brexit-forhandlingerne

EU og UK er nu enige om en skilsmisse. Det store spørgsmål er, hvordan det videre samarbejde skal forløbe.

Brexit, som nu er nært forestående, er en trussel og en udfordring for den europæiske fiskerisektor. Og hård Brexit, der nægter EU-fiskere adgang til fisk og fiskepladser i britisk farvand, vil ikke kun have ødelæggende konsekvenser for EU’s fiskeflåde, fiskerne, fiskeindustrien og de fiskeriafhængige lokalsamfund. Det vil også føre til spændinger til søs og sætte en bæredygtig forvaltning af fiskeriet i fare. Sådan lyder det blandt andet i en udmelding fra EUFA – European Fisheries Alliance.

EUFA opfordrer EU’s forhandlere til at stå ved tidligere udtalelser om, at man har anerkendt fiskerisektorens specifikke udfordringer og unikke position i Brexit-forhandlingerne, og holde sig til teksten i tilbagetrækningsaftalen, der siger, at “i den overordnede kontekst af frihandelsaftalen bør den gensidige adgang til fiskerivande og ressourcer opretholdes”.

Den europæiske fiskerialliance skriver videre, at en tilgang til de forestående forhandlinger, som er baseret på en anerkendelse af gensidige rettigheder og ansvar, og som knyttes tæt sammen med fremtidige økonomiske og handelsmæssige forhold mellem EU og UK, vil stå sig langt stærkere end en jagt efter kortsigtede politiske mål.

 

Fire centrale principper

I udmeldingen fra EUFA lyder det videre, at det fremtidige forhold mellem EU og UK bør være baseret på fire centrale principper:

1. Forhandle fiskerirammen inden for rammerne af det bredere økonomiske og handelsmæssige forhold mellem EU og UK

2. Cementering af den nuværende tildeling af fiskerimuligheder ud fra den relative stabilitet

3. Opretholde gensidig adgang til farvande. 

4. Fortsætte langsigtet fiskeriforvaltning af fælles bestande