Opråb: Kæmp for fiskeriet i Nordjylland

Dette debatindlæg er skrevet på vegne af de 14 fiskere, der er udvalgt til kameraovervågningsprojektet i Kattegat.
22 jun 2020

Af Thomas Christiansen – Hummerfisker og ejer af fiskekutteren FN226 Andrea Klitbo, Læsø

For få uger siden modtog vi et brev med en tung besked. Vi er blevet udvalgt til at deltage i projektet om kameraovervågning i Kattegat. Det betyder, at vi skal have monteret kameraovervågningsudstyr på vores fartøjer inden årets udgang. Og vi må vænne os til at være under konstant overvågning, mens vi passer vores arbejde. For at sige det lige ud: Det er rigtig træls. Og vi er godt trætte af det hele. Derfor beder vi vores nordjyske repræsentanter i Folketinget tale vores sag og forsøge at få aflivet kameraprojektet.

Der er mange mennesker, der taler om, at de har et andet hjem. For småbørn er det andet hjem måske hos bedsteforældrene. For andre er det måske i sommerhuset.  For os fiskere er der ingen tvivl om, hvor vores andet hjem er henne. Det er på vores arbejdsplads. På vores fiskefartøj. Det er vigtigt at forstå, hvis man vil forstå vores modstand mod kameraovervågning. Mange af os bruger mere tid på vores fartøj, end vi gør i vores hjem. Derfor er det et helt enormt indgreb, at vi nu skal kameraovervåges, fra det øjeblik vi lægger fra kaj, til vi lægger til igen.  

Vi oplever, at beslutningen om kameraovervågning i fiskeriet er blevet truffet, uden at man fra politisk side har tænkt på, hvordan overvågningen egentlig påvirker os fiskere. Det lugter af en skrivebordsøvelse, hvor de mennesker, det hele handler om, er blevet glemt. Det, mener vi, er for dårligt. For set med vores øjne er der ingen tvivl om, at det får store konsekvenser for vores arbejdsmiljø. Og vi er af den overbevisning, at langt de fleste danskere helt i lighed med os ikke ønsker at blive overvåget på deres arbejde. 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har haft svært ved at råbe det politiske system op. Derfor skriver vi nu direkte til vores lokale repræsentanter i Folketinget. For vi har brug for jer nu. Det gælder særligt Marianne Jelved fra Radikale Venstre, Peder Hvelplund fra Enhedslisten og Lisbeth Bech-Nielsen fra Socialistisk Folkeparti. For det er jeres partier, der er afgørende for regeringens flertal på det her spørgsmål.

I er alle tre gået til valg på, at der fortsat skal være arbejdspladser i Nordjylland og et grønt og produktivt erhvervsliv. Kameraovervågningen har allerede fået flere af os til at sætte vores fartøjer til salg, fordi vi ikke kan leve med overvågningen og mistænkeliggørelsen. Det kan koste dyrt på de nordjyske havne, hvor aktiviteten og beskæftigelsen hænger tæt sammen med fiskeriet. Derfor beder vi jer kæmpe. Om ikke for vores skyld. Så for beskæftigelsens skyld. 

Til gengæld for jeres kamp lover vi, at vi hellere end gerne samarbejder med regeringen om, hvordan vi kan udvikle fiskeriet i en endnu mere bæredygtig retning. Vi mener ikke, kameraovervågning er løsningen. Det kommer der ikke flere fisk af. Det bør alle kunne blive enige om. Og det er enormt indgribende for os. Derfor sætter vi vores lid til, at I vil hjælpe os ud af den her situation. For vi er sikre på, der kan findes løsninger, der både tager hensyn til os fiskere og vores havmiljø. 

Dette debatindlæg er skrevet på vegne af de 14 fiskere, der er udvalgt til kameraovervågningsprojektet i Kattegat.

Flere Nyheder