Østersø: Hver 4. fisker får ingen kompensation

Den længe ventede Østersø-kompensation er uddelt, men bl.a. de mindste fiskere er endt som tabere

I lang tid har de hårdt trængte Østersø-fiskere efterspurgt en uddeling af den længe ventede og meget omtalte Østersø-kompensation. Særligt ét spørgsmål har trængt sig på: Hvorfor skal der gå så længe, inden vi kan modtage en kompensation?

Men 3. november var ventetiden forbi. Fiskeristyrelsen har nu tildelt kompensation til de trængte fiskere i Østersøen. Og fiskerne kan langt om længe få den økonomiske håndsrækning, de har så hårdt brug for.
Der er blot et minus – og det er faktisk et meget stort minus: Hver fjerde fisker, der har ansøgt, lever ikke op til de krav, der er stillet for kompensation.

Årsagen hertil skal ifølge Ole Lundberg Larsen, underdirektør i Danmarks Fiskeriforening, findes i, at der i ordningen er stillet krav om, at minimumsstøtten, der kan udbetales, er 15.000 kroner, og at landingsværdien fra Østersøen skulle udgøre minimum 30 procent i referenceperioden.

I praksis betyder det, at mange fartøjer, som burde være berettiget til kompensation, ikke kan leve op til kravene i kompensationsordningen. 

 

Det er ærgerligt at få ret
Ole Lundberg Larsen fremhæver, at man hos Danmarks Fiskeriforening har kæmpet for, at procentandelen af Østersø-landinger blev sat til 10 procent, frem for de 30 procent som blev vedtaget i ordningen. Derfor ærgrer han sig også over, at han nu kan erfare, at ca. hver fjerde fisker, der har ansøgt om kompensation, har fået afslag.

– Vi havde forudsagt, at kompensationsordningen, som den blev udarbejdet, ville betyde, at bl.a. mange små fartøjer endte i en meget dårlig situation. Derfor ærgrer det mig også, at vi fik ret i denne forudsigelse. Myndighederne skulle have lyttet til os. Hvis det var sket, kunne vi have undgået denne situation. Normalt er det positivt at få ret, men i en situation som denne, er det bestemt ikke rart, lyder det fra Ole Lundberg Larsen.

 

En runde 2?
Også Thomas Thomsen, der er formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening. fremhæver, at selvom det er positivt med kompensation, så er det beløb, der er afsat, for lille.

– Selvfølgelig er vi glade, men vi havde gerne set, at man havde lavet en ordning, hvor flere kunne være kommet i betragtning. Vi håber derfor på, at der kan køres en runde to, hvor man sikrer, at det kan komme flere til gavn. Ordningen er ganske simpelt blevet udarbejdet for snævert og beløbet, der er afsat, har været for lille, i forhold til de fiskere der har haft brug for kompensationen, lyder det fra Thomas Thomsen.  

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes