Den autentiske havn er byens trækplaster

Den vigtige livsnerve i Gilleleje er fiskeriet

Flotte fiskekuttere, bådværft og fiskeauktion. 
Der er autentisk havnestemning i Gilleleje, hvor fiskeriet må siges at være en af de vigtigste faktorer, der holder liv i den sjællandske by. 

Det skriver Frederiksborg Amt Avis. Danske og udenlandske turister kommer netop til Gilleleje for at opleve fiskerihavnen. 

– Erhvervsfiskeriet har stor betydning for både selvforståelsen og de besøgende. Det er med til at give en anden dimension af havneoplevelsen, når det ikke blot er lystsejlere, der ligger i havnen, men at der sker noget. Der kommer lige pludselig en gaffeltruck eller en stor fiskekutter ind fyldt med fisk, der skal til auktion. Det er en oplevelse, der er fuldstændig gratis, et erhverv der bare udspiller sig foran næsen for en, og som man kan opleve på nært hold. Det, tror jeg, tiltrækker folk, siger Henrik Magelund, formand for Gilleleje Handels-og Turistforening.

Traditionen for fiskeri i Gilleleje går mange år tilbage. I 1872 blev den første del af havneanlægget bygget, og med mole-udvidelser op gennem det 20. århundrede havde fiskekutterne fuld fart fremad. Der kommer motor på Gilleleje-fiskernes både, og i begyndelsen af 1930erne begyndte de at bruge trawl. Trawlfiskeri af jomfruhummer i Kattegat mellem Nordskysten og Anholt er i dag en vigtig indtægtskilde for fiskerne i Gilleleje, hvor det er blevet sværere at være silde-og torskefisker.