Poul-Erik Rom, der fisker med fiskekutteren L56 Anna-Lise fra Thyborøn, følger som mange andre fiskere på vestkysten spændt med i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien. For i hans fiskeri hentes godt 35 procent af fangsten i britisk farvand. Han håber derfor, at Storbritannien og EU lander en aftale, som fortsat sikrer fiskernes rettigheder til at fiske i britisk farvand. Og selvom han grundlæggende tror på, at det hele nok skal løse sig, så fylder usikkerheden en del. For det er svært at planlægge fiskeriet, når man ikke ved, hvilke spilleregler der gælder på sigt:
– Det er ikke fordi, at jeg er totalt sortseer og ikke tror på, at vi nok skal klare det, men selvfølgelig påvirker situationen os. Hvis bare vi vidste, hvordan tingene ville komme til at se ud, så kunne man ligesom planlægge sit fiskeri efter det. Jeg ved godt, at man ikke kan planlægge alt, men det ville være rart at have en eller form for retningslinje at stile efter, lyder det fra fiskeskipperen, der trods usikkerhederne stadig tror på, at det nok skal blive godt at være fisker igen:
– Jeg tror fuldt og fast på, at kvoterne nok skal rette sig igen. Vi ser flere fisk end rådgivningen afspejler, så jeg er nødt til at tro på, at det nok også skal påvirke kvoterne på sigt. Lige nu er det svært, men jeg er langt fra klar til at opgive fiskeriet. Men der er ingen tvivl om, at det ville hjælpe, hvis de danske politikere ville forstå, hvor meget lokummet brænder under fiskeriet lige nu. Politikernes behov for overimplementering er næsten det værste. At vi hele tiden i Danmark skal være forgangsnation, det er at gnide ekstra salt i såret på et fiskeri, der i forvejen er presset, lyder det fra Thyborøn-skipperen.
Ligesom Brian Larsen frygter han dog, at også adgangen til norsk farvand, kan blive påvirket af Brexit. For hvis de danske fiskere udelukkende skal fiske fra de samme fiskepladser, så kan det skabe splid fiskerne imellem.
– Vi skal helst ikke nå derhen, hvor vi ligger oven i hinanden på de samme fiskepladser og begynder at tage brødet ud af munden på hinanden. For det kommer der ikke noget godt ud af. Det værste, der kan ske i dansk fiskeri, er, at vi begynder at modarbejde hinanden, for det kommer vi ingen vegne med, konkluderer Poul-Erik Rom.