Professor: Brexit rammer torsk, sej og kuller hårdt

Selvom de ikke historisk har haft fiskeri i britisk farvand, så rammes det demersale fiskeri hårdt af Brexit. Det vurderer professor Peder Andersen

Brexit vil uden tvivl kunne mærkes i de nord- og vestjyske havne. Med et farvel til 25 procent af kvoterne i britisk farvand, så får det konsekvenser. Det vurderer professor emeritus ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet, Peder Andersen, i et interview med Altinget.

Hans vurdering er, at overordnet set, så er aftalen mindre belastende for fiskeriet, end et hårdt Brexit ville have været – men det gælder bare ikke for alle dele af fiskeriet.

– Det ser ud til, at nogle fiskere kommer til at blive ramt hårdere af den nuværende aftale end ved et hårdt Brexit, siger Peders Andersen og henviser til, at fiskere, der fanger torsk, sej og kuller og ikke nødvendigvis historisk har fiskeri i britisk farvand, bliver mødt af kvotereduktioner de kommende år:

– Når man kigger på aftalen, er der meget, der tyder på, at Brexit-aftalen kommer til ramme torsk og fladfisk, som der ellers ikke fiskes ret mange af i britisk farvand.

Også regeringen hæfter sig i et Brexit-notat  ved, at det danske såkaldte demersale fiskeri efter arter som torsk, mørksej, havtaske og kuller, “rammes hårdt af aftalen”. Og det på trods af, at det “har en relativt lavere afhængighed af britiske farvande, end det danske pelagiske fiskeri og industrifiskeriet.