Kan stimefisk føle smerte?

Fiskere, forskere og Dyrenes Beskyttelse undersøger, hvordan sild og makrel dør ved fiskeri

Hvert år fanger danske fiskere ca. 30 milliarder stimefisk. Men ingen ved, hvordan fisk som sild og makrel rent faktisk dør i processen. Føler de smerte?

Det skal et hold af danske og svenske forskere nu følge aflivningen i det første studie af sin slags. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Pelagiske Producentorganisation står bag det flerårige projekt,  hvor forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut skal udføre undersøgelserne. 

–  Som fiskere høster vi af naturens overskud. Med det følger et ansvar for, at alle dele af vores aktiviteter foregår så ansvarligt og skånsomt som overhovedet muligt, siger direktør i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen om hvorfor de pelagiske fiskere er med – fx kan det føre til udvikling af nye redskaber:

– Vi ser samarbejdet med Dyrenes Beskyttelse som et vigtigt skridt i retning af en bedre forståelse af, hvordan fisk dør i vores fangstprocesser og i udviklingen af mulige tiltag, som kan forbedre vores fangstmetoder.

Første del af projektet skal undersøge velfærden for fisk i det pelagiske fiskeri i dag. Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua, og Teknologisk Institut skal undersøge sild under togter med trawlere i Nordsøen, hvor fiskene lever i store stimer midt i vandsøjlen på åbent hav.De vil undersøge fiskenes tilstand, når de kommer ombord – for eksempel for de skader, der er sket under selve fangsten. Herefter undersøges, hvordan og hvor hurtigt fiskene dør ombord på båden.

Projektet har opnået finansiering fra den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy, og det første forskerhold stikker til søs allerede denne sommer.

Forskerne forventer at have resultaterne af undersøgelserne klar i 2022. Parterne bag er er enige om, at resultaterne skal kunne bruges til at udvikle nye mere skånsomme aflivningsmetoder i den nærmeste fremtid.