Danmarks Fiskeriforening glæder sig over Brexit-gennembrud

DFPO glæder sig over signalerne fra EU om, at brexit-kompensation ikke strider mod statsstøttereglerne

Lige siden det juleaftensdag stod klart, at Brexit vil blive en dyr omgang for de danske fiskere, har Danmarks Fiskeriforening (DFPO) kæmpet for, at de danske fiskere skal have fuld og fair kompensation for Brexit-tabene. Derfor ser man i DFPO med stor interesse på den seneste besked fra EU-Kommissionen, hvor det slås fast, at det alligevel er muligt at give danske fiskere kompensation efter Brexit.

– Det her er en virkelig god nyhed. De danske fiskere fortjener kompensation for de tab de uforvarende har lidt. Den her melding fra EU-Kommissionen baner vejen, og jeg er glad for det store arbejde, vi har gjort for at sikre, at de danske fiskere får kompensation endelig begynder at bære frugt, siger formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

Stor ros til Søren Gade

I Danmarks Fiskeriforening er det i den grad blevet bemærket, at Søren Gade (V), fra sin plads i Europa-Parlamentet, har kæmpet fiskernes sag gennem hele Brexit-forløbet, og ikke på noget tidspunkt har opgivet kampen til trods for, at EU-systemet er tungt at danse med.

– Søren Gade har ydet en mandfolkeindsats for de danske fiskere i den her sag. Det er vi naturligvis taknemmelige over. Det stykke arbejde Søren har gjort kan ende med at gøre en stor forskel for rigtig mange mennesker, der er beskæftiget i fiskerierhvervet. Derfor er arbejdet guld værd, og det fortjener han stor ros for, siger Svend-Erik Andersen.

Ser frem til afklaring

I Danmarks Fiskeriforening kigger man nu frem mod de politiske forhandlinger, som fiskeriminister Rasmus Prehn vil indkalde til efter efterårsferien. For virkeligheden er, at det fortsat er op til Folketinget at udmønte den såkaldte Brexit-reserve. Så til trods for de gode nyheder, er det fortsat for tidligt at juble. Dog ser fiskeriformanden med stor optimisme på de kommende forhandlinger.

– Jeg vil gerne kvittere for, at Rasmus Prehn hurtigt har grebet bolden og tilkendegivet, at forhandlingerne om Brexit-reserven venter lige om hjørnet. Jeg vil også gerne kvittere for, at ministeren ved flere lejligheder har slået fast, at hans ønske er, at fiskerne skal have kompensation for de tabte kvoter. Der har generelt været bred politisk enighed om, at fiskeriet skal hjælpes igennem Brexit. Derfor mener jeg, der er grund til optimisme.