Tårnhøje priser på diesel trods faldende oliepriser

Det er dyrt at fylde brændstof på fartøjet. Dieselprisen er nemlig ikke fulgt med olieprisen

Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar har det været historisk dyrt for at de danske fiskere at tage på havet efter fisk og skaldyr.

Det er det stadigvæk.

For selv om olieprisen er tilbage på niveauet før krigen i Ukraine, er prisen på dieselolie ikke fulgt med ned.

– Når den pris, fiskerne betaler for deres dieselolie, ikke er fulgt med ned, skyldes det især to forhold. Det ene er, at dollarkursen i mellemtiden er steget med 20 procent. Det betyder, at selv om olien koster det samme i dollar, så er den alligevel væsentligt dyrere i danske kroner. Det andet forhold er, at mange af de kraftværker, som plejer at fyre med gas, er gået over til i stedet at fyre med dieselolie. Det er også med til at holde prisen oppe, forklarer Kim Johansen, der er senior valutarådgiver i Ringkjøbing Landbobank.

Da krigen i Ukraine brød ud i februar, var olieprisen i forvejen steget ganske markant pga. mange års underinvestering i oliesektoren.

– Samtidig med, at man lagde restriktioner på udvinding af olie pga. klimakrisen og den grønne omstilling, så fortsatte efterspørgslen med at stige. Den underinvestering er hovedårsagen til, at prisen lå på et højt niveau allerede inden Ruslands invasion af Ukraine, siger Kim Johansen.

Før invasionen i februar kostede en tønde olie 95 dollar, hvorefter prisen steg til 139 dollar per tønde, da den var på sit højeste.

Siden er olieprisen faldet tilbage. Det er der flere årsager til.

– Det skyldes især den økonomiske afmatning i verden med udsigt til recession i både USA og Europa, som har mindsket efterspørgslen. Samtidig har nedlukninger i Kina pga. Covid 19 mindsket efterspørgslen, og frem mod midtvejsvalget i USA har præsident Biden forsøgt at få olieprisen ned ved at frigive olie fra USA’s strategiske olielagre, siger Kim Johansen.

For nogle få uger siden var olieprisen nede at vende i 85 dollar per tønde. I skrivende stund ligger prisen på 95 dollar per tønde, og de fleste analytikere forventer, at prisen vil stige yderligere.

Det skyldes en kombination af flere forhold.

For det første bliver USA nødt til at genopfylde sine olielagre. Amerikanerne tilstræber at købe olien, når prisen er under 80 dollar, men de kan blive tvunget til at købe til højere priser.

Dertil kommer, at EU’s olieembargo mod Rusland træder i kraft den 5. december, og at OPEC-landene holder igen med produktionen.

– De fleste analytikere forventer, at olieprisen kommer over 100 dollar igen næste år. Hovedårsagen er underinvesteringen i oliesektoren og de lave olielagre. Det vil også øge efterspørgslen, at Kina på et tidspunkt begynder at åbne op igen, siger Kim Johansen.

Det eneste lyspunkt set fra en fiskers synspunkt er, at dollarkursen ser ud til at have toppet.

– Der er noget, der tyder på, at dollaren måske begynder at falde lidt tilbage. Det vil hjælpe lidt på dieselprisen i Danmark, men olieprisen som sådan ser ud til at skulle stige lidt endnu fra det nuværende niveau, siger Kim Johansen.

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af anden fladfisk end rødspætter i tysk farvand i Østersøen...

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af...