Besætningslister og besætningsskifte har længe været en af de helt store hovedpiner i dansk fiskeri.
Det er reglerne om grænsekontrol, som driller fiskeriet, og siden 2017 har Danmarks Fiskeriforening forsøgt at få simple regler og klar besked om, hvem og hvornår man er forpligtet til at indberette besætningsskifte og besætningslister til politiet.
Og det ser nu ud til, at den lange saga er nået til vejs ende. Udlændinge- og Integrationsministeriet har udsendt en opdateret vejledning. Her slår de fast, at alle fartøjer med fangstrejser under 36 timer ikke behøver at indsende besætningslister og meddele besætningsskifte. Fartøjer med fangstrejser over 36 timer er til gengæld forpligtet til at orientere politiet.
I vejledningen gennemgår ministeriet de relevante regler i EU-retten og nationalret for at se om de kunne finde en gangbar løsning, der er forenelig med det eksisterende retsgrundlag, og som kan gøre reglerne mere enkle. De vurderer, at fangstrejser under 36 timer kan fritages fra at skulle melde besætningsskifte og indsende besætningslister og dermed heller ikke er underlagt administrativ og operativ kontrol, men det gælder altså ikke fangstrejser over 36 timer. Ministeriet vurderer, at man efter EU-retten ikke har mulighed for at undtage fiskefartøjer, som er til søs mere end 36 timer, fra de forpligtelser, der følger af Schengengrænsekodeksen og udlændingebekendtgørelsen. Derfor skal skibsførerne fortsat indsende besætningslister og meddelelse om besætningsskifte til politiet.
Det samme gælder dog også for fangstrejserne på under 36 timer, hvis fiskerfartøjerne anløber tredjelandshavne undervejs, herunder for at søge nødhavn.
De forskellige politikredse kan have forskellig praksis i forhold til indberetning af besætningslister og meddelelse om besætningsskifte. Hvis man er i tvivl om indberetningen, så anbefales at kontakte den lokale politikreds for oplysning om indberetningspraksis.
Danmarks Fiskeriforening har sendt den opdaterede vejledning til de lokale fiskeriforeninger.