Landsretten frifinder fisker i sag om prøvetagninger

Endnu en fisker er blevet frifundet efter at have fået en bøde for at have skønnet forkert, da han skulle vurdere sammensætningen af sin fangst

Vestre Landsret har torsdag frifundet en vestjysk fisker, der havde fået en bøde, fordi Fiskeristyrelsen mente, at han havde skønnet forkert, da han skulle vurdere sammensætningen af sin fangst i sit fiskeri efter industrifisk.

Tidligere har Retten i Holstebro frifundet tre andre fiskere i lignende sager.

Ligesom det gælder i konsumfiskeriet, skal man som industrifisker registrere sammensætningen af sine fangster.

Fordi det i industrifiskeriet ikke er muligt at lave en optælling af de mange små fisk, er man nødt til at vurdere fangstsammensætningen baseret på stikprøver.

Indtil for nylig var praksis hos Fiskeristyrelsen, at man som fisker fik en bøde, hvis der var mere end ti procent forskel på det, fiskeren var nået frem til, og det kontrollørerne efterfølgende nåede frem til i en eventuel kontrol.

Bøderne er blevet uddelt til stor frustration for fiskerne, for der kan være gode forklaringer på, at stikprøverne viser noget forskelligt, og fordi det er meget svært at se, hvad der skulle få en fisker til bevidst at skønne forkert.

For uanset om bifangsten i f.eks. brislingefiskeriet er sild eller sperling, så afskrives bifangsten på brislingekvoten, og fiskeren afregnes med udgangspunkt i, at hele fangsten er brisling. Der er altså ingen økonomiske incitamenter til at registrere fangstsammensætningen forkert, så længe den samlede bifangst er under en vis andel.

Når stikprøverne nogle gange viser noget forskelligt, kan det også skyldes, at fiskeren foretager sine stikprøver i umiddelbar forlængelse af, at fangsten kommer om bord på skibet, hvorefter der sker en naturlig fordeling af fangsten i lasten på den måde, at de tungeste fisk samler sig i bunden og de letteste foroven.

Thomas Sloth, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, glæder sig over, at den vestjyske fisker er blevet frifundet, men han er alt andet end imponeret over Fiskeristyrelsens håndtering af sagerne.

– Jeg er faktisk også lidt rystet over, at vi er nødt til at gå i retten for at få det her stoppet. Fiskeristyrelsen burde selv have indset, at det ikke er holdbart at gøre, som man har gjort. Når det er sagt, så er jeg selvfølgelig både glad for og tilfreds med afgørelsen, siger han.