Året der gik i fiskeriet: 1. kvartal 2023

Fiskeri Tidende samler op på årets vigtigste begivenheder. Vi begynder med januar, februar og marts

Januar 2023

EU-parlamentariker på tur i dansk fiskeri

2023 var knap nok skudt i gang, før EU-parlamentariker Asger Christensen (V) tog på rundtur i dansk fiskeri. Som ny næstformand for EU’s Fiskeriudvalg ville han gerne blive klogere på fiskeri, og derfor besøgte han hesterejefiskere i Hvide Sande og tog en snak om Brexit i Thyborøn. I Hanstholm og Strandby var der fokus på kontrolvejninger af søpakkede landinger, mens han i Skagen og Sæby slog vejen forbi bl.a. Egersund Trawl og Sæby Fiskeindustri.

– Det har virkelig været en eye-opener for mig på mange måder, sagde Asger Christensen.

Dansk snurrevod fyldte 175 år

Vidste du, at snurrevod er en dansk opfindelse – og at det i 2023 var 175 år siden, at redskabet blev taget i brug? Det var fisker Jens Væver, der fik ideen til snurrevod, som er en videreudvikling af landdragningsvoddet. I dag bliver snurrevod fortsat brugt. Niels Jørgen Olsen fra Fjerritslev med fartøjet HM 323 Ralima er dedikeret snurrevodsfisker. Han har fisket med snurrevod i 50 år.

Ingen adgang til norsk farvand

Norge stod stejlt i forhandlingerne om fiskekvoterne for 2023, og derfor var der heller ikke adgang til norsk farvand i begyndelsen af året. En træls situation for de danske fiskere, der om nogen er afhængige af adgangen til nabolandets farvande. Så mens forhandlingerne fortsatte, måtte de finder andre veje. Hvide Sandeskipper Verner Møller valgte at blive i land for at spare på kræfter og kvoter. Omvendt var Mikkel Nielsen med A 357 Hanne Due på fiskeri i Skagerrak, hvor store dele af den danske fiskerflåde prøvede lykken.

Slut med farveblinde skippere

Glæden var stor, da det kom frem, at Søfartsstyrelsen havde besluttet, at man som farveblind kunne få en skippereksamen, hvis man brugte farvekorrigerende briller. Men i januar kunne Fiskeri Tidende desværre fortælle, at Søfartsstyrelsen havde ændret mening. Til trods for at der er sket rigtig meget på området, så tilbagekaldte de deres afgørelse, da den var behæftet med væsentlige mangler. Det betød bl.a., at en ung fisker fra Læsø fik slukket sin skipperdrøm.

 

Februar 2023

Hanstholm-brødre blev Årets Fisker(e)

Hanstholm-brødrene Henrik Bloch og Anders Hyre Corell fra HM 281 Mercy løb til fiskerikonferencen med titlen som Årets Fisker(e). De fik prisen for deres hårde arbejde og ukuelige optimisme. For selv i modgangstider har de fundet en vej i fiskeriet – altid med et smil på læben.

– Vi bestræber os altid på, at uanset om det er godt eller skidt, så må vi tage det med et smil på læben og komme videre. Vi kan jo ikke sidde og tude snot, når noget går os imod, vi er nødt til at rejse os op og komme videre, fortalte Henrik Bloch.

Farvel til fartøjer

Efter uger, måneder og års venten så begyndte det i februar at tage fart: Ophugning i dansk fiskeri. Før jul fik 31 fartøjer tilsagn om ophugning som følge af Brexit for i alt 203 mio. kr. De første af disse både var nu i færd med at blive hugget op – og nu fik også 33 fartøjer i Østersøen tilsagn om ophugning. FN 321 Line Dalgaard var et af de første fartøjer, der gjorde Brexit-ophugning til virkelighed. 

Minister på besøg i hesterejefiskeriet

Det giver ingen mening at sætte små rejetrawlere på vestkysten i bås med store hollandske bomtrawlere, som det ofte sker i debatten om trawlfiskeri. Det var et af hovedbudskaberne til fiskeriminister Jacob Jensen (V) fra de lokale fiskere i Hvide Sande, da ministeren lagde vejen forbi havnen i februar. For der er stor forskel på de små og lette redskaber, som rejefiskerne bruger, og så de store kædemåtter, der bruges på de store bomtrawlere. På rejetrawleren RI 426 Mette Janni fik ministeren syn for sagen og en god snak med rejefiskerne Lars Høj og Enevold Mose Sørensen samt den lokale fiskeriforeningsformand Thomas Sloth.

 

Marts 2023

Jens og Niels Peter gik ny veje: Krabber

Under normale forhold ville Niels Peter og Jens Henriksen fiske efter rødspætter i Storebælt med deres snurrevodskutter FA 50 Ingrid i marts måned. Men ikke i 2023 – der forsøgte de sig med krabber. På grund af de hårde tider i Bælterne havde de søgt nye veje via et DTU-projekt.

– Det gode ved krabbefiskeriet er, at det er et rimeligt billigt fiskeri. De er nemme at fange, de er lige uden for døren, og vi kan fiske dem med de joller, vi har i forvejen. Det gør, at vi ikke har skullet investere det helt vilde i det, sagde Jens Henriksen.

Ung Hvide Sandefisker fik fod på eget dæk

I en svær tid for fiskeriet, hvor mange fartøjer hugges op i kølvandet på Brexit, er det ekstra glædeligt at kunne fortælle om unge mennesker med tro på fiskeriet og med mod på selv at investere i det. Og de findes stadig. I marts kunne vi fortælle om 34-årige Steffan Slot Søgaard, der fisker fra Hvide Sande. Han købte en godt 22 meter lang trawler i Strandby – FN 339 Sofia, som nu blev til RI 317 Nordlys.

– Det er i nedgangstider, man skal investere, og jeg tror på, at tingene begynder at vende nu, sagde Steffan Slot Søgaard.

Endelig adgang til norsk farvand

17. marts nåede EU og Norge endelig til enighed om fiskeriet for 2023. Og dermed var der også adgang til norsk farvand. I flere måneder ventede fiskerne på den vigtige adgang. Det skabte trængsel i de øvrige farvande, hvor danske fartøjer, sammen med fartøjer fra de øvrige EU-lande, var stuvet sammen. HM 555 Kingfisher var derfor hurtigt afsted op mod Norges kyster efter blandet fisk.

– Nu fisker vi efter alt det, vi kan få fat i, her ved Norge, da vi jo hænger lidt i bremsen med indtægten for i år efter den langtrukne forhandling. Men vi går da efter noget havtaske, kulmule, lange og generelt blandede arter, fortalte Svenn Grønkjær fra HM 555 Kingfisher.

840 mio. kr. på vej i Brexit-kompensation

Efter en årelang kamp lykkedes det for Danmarks Fiskeriforening at sikre, at de danske fiskere fik kompensation for de fiskekvoter, de måtte afgive i forbindelse med skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri offentliggjorde nemlig i marts, at EU-Kommissionen godkendte ordningen for kvotekompensation, der har en samlet værdi på 840 mio. kr.

– Brexit har været et hårdt slag for dansk fiskeri på flere måder. Derfor har vi fra første fløjt arbejdet for erstatning til de danske fiskere. Nu kommer der endelig en erstatning, og jeg er tilfreds med, at de danske fiskere får erstatning for de kvoter, de uforvarende måtte aflevere for at betale for EU’s Brexitaftale med Storbritannien. Det er kun ret og rimeligt, at EU-erstatningen nu kommer, lød det fra formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

Bøgsted: Ønsker regeringen i virkeligheden at nedlægge fiskeriet?

Hvorfor er det, at vi ikke ser de nordjyske folkevalgte som Torsten Schack Pedersen, Simon Kollerup og Bjarne Lausten fra regeringspartierne være oppe på...

Bøgsted: Ønsker regeringen i virkeligheden at nedlægge fiskeriet?

Hvorfor er det, at vi ikke ser de nordjyske folkevalgte som Torsten Schack Pedersen, Simon...