Greenpeace stiller spørgsmål til bæredygtighed i MSC

MSC afviser kritikken. For det er verdens strengeste miljøcertificering inden for fiskeri

Greenpeace i Danmark har valgt at klage til Forbrugerombudsmanden over brugen af ordet ”bæredygtig” i markedsføring af fisk, som er MSC-mærket.

MSC, Marine Stewardship Council, er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC blev senest i december 2022 anerkendt af FN som en global indikator for indsatsen mod tab af biodiversitet.

MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret. MSC er det eneste internationale program for mærkning af fisk og skaldyr, der er anerkendt af Global Sustainable Seafood Initiative, som er et uafhængigt kriterie for troværdigheden af certificeringsprogrammer for bæredygtige fisk og skaldyr. MSC-programmet er baseret på FN’s Fødevare- og landbrugsorganisations principper for miljømærkning af vildfanget fisk og skaldyr.

Greenpeace har sat spørgsmålstegn ved bæredygtigheden, fordi de er uenige med MSC i forhold til, hvilke redskabstyper til eksempelvis bundtrawl, der bør kunne få MSC-mærket. 

– MSC er verdens strengeste miljøcertificering for fiskeri. I 25 år har MSC demonstreret, hvordan man driver fiskeriindustrien i retning af større bæredygtighed. Vi arbejder hver eneste dag for – i den store skala – at drive fiskeriet mod bedre fiskeripraksis, hvor vi får gjort flere fiskerier mere bæredygtige. Derfor velkommer vi også Greenpeace i deres fokus på bæredygtighed, for det er et fælles mål, siger Linnea Engström, der er programdirektør for MSC Østersøregionen og Skandinavien:

– I forhold til Greenpeace er MSC’s tilgang en anden, vi arbejder bredt og vil gerne have flere fiskerier og forbrugere med ombord på bæredygtighedsskibet. Den anden tilgang med et overvejende fokus på selve redskabstyperne respekterer vi, men hos MSC udelukker vi ikke bestemte redskabstyper, vi arbejder med at fisk fanges i mængder, der tillader, at fiskebestandene forbliver sunde og produktive for fremtiden, og at fiskeriet forvaltes med forsigtighed, så andre arter og habitater i økosystemet holdes sunde.

MSC understreger, at fiskeri med bundslæbende redskaber ser forskelligt ud i forskellige økosystemer og i forskellige dele af verden, og at redskaberne i nogle tilfælde bør forandres. MSC’s standard er netop et konkret værktøj til at drive forskellige typer fiskeri mod øget bæredygtighed, uanset redskaber.

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...