Jomfruhummerfisker: – Det giver slet ingen mening

Torben Hald Christensen fra Grenaa forstår ikke, hvorfor nogle kan tro, at fiskerne vil ødelægge deres eget erhverv og levebrød

Friskfangede jomfruhummer. Foto: Louise Svane Pedersen

Torben Hald Christensen fisker med RS 194 Stisholm efter jomfruhummer i Kattegat, som han efterfølgende losser på Anholt. Fiskeren oplever, at der er stor efterspørgsel på hans hummer fra både turister og lokale, derfor har han også svært ved at genkende det billede af hans fiskeri, der bliver malet i medier, på politiske talerstole og sociale medier.

Det skriver TV2 Østjylland.

– Den her debat fylder rigtig meget i vores branche lige nu, men jeg kan garantere for, at vores bundtrawl ikke ødelægger havbunden. Hvorfor skulle vi ødelægge vores eget erhverv og levebrød? Det giver slet ingen mening, og det er langt ude, siger Torben Hald Christensen til TV2 Østjylland.

Fiskeren fortæller, at redskaber udvikler sig over tid, og at man derfor ikke kan sammenligne trawl fra 1980’erne med dem, der bliver brugt i hummerfiskeriet i dag. For moderne redskaber er udviklet til at være mere skånsomme for havmiljøet.

Torben Hald Christensen gør i sit interview med TV2 Østjylland op med antagelsen om, at trawlfiskere ”pløjer” havbunden op, når de fisker. For som han forklarer til lokalmediet, så er nettet næsten ikke i berøring med havbunden, når fiskerne fisker med redskabet. For hvis trawlet skal hives over havbunden på den måde, som folk antager at redskabet bruges på, vil det ødelægge grejet.

Men ikke nok med det, for den arbejdsmetode vil også gøre redskabet ekstra tungt på grund af mudder og det vil koste ekstra motorkræfter samt dieselolie for at fisket efter jomfruhummer – alt det vil udgøre en ekstra ”udgift”, fiskerne ikke er interesserede i at have.