– I står over for en mur af forskellige udfordringer.
Sådan lød den barske vurdering på under en paneldebat på fiskerikonferencen fra Troels Jacob Hegland, der er lektor i fiskeriforvaltning på Aalborg Universitet.
– Fiskeriet er ikke så populært, som det har været. Det oplever I også, når I ser kampagner på Facebook, og når I åbner avisen. Der er mange agendaer, som peger imod fiskeriet i øjeblikket. I ejer i en eller anden udstrækning fiskene, men I opererer i en fælles natur, og derfor er I afhængige af, at I har folkelig opbakning, sagde Troels Jacob Hegland.
– I bliver nødt til at fylde mindre, fordi andre aktører vil have adgang til ressourcerne på havet. I skal bidrage til klimadagsordenen, og I skal påvirke miljøet mindre. I skal nok også dokumentere jeres fangster bedre og måske også i højere grad tænke dyrevelfærd ind. Og så er der hele diskussionen om støtteordninger og rabatter. Der er store aktører, der vil noget andet end jer. Det er den udfordring, I står overfor, sagde han.
Bemærkningerne fik en af de deltagende fiskere til at spørge, om man i fiskeriet er god nok til at fortælle om de fremskridt, der er sket. Fiskerens udtrykte frustration over, at der ofte i medierne tegnes et meget unuanceret billede af fiskeriet, hvilket bidrager til at give befolkningen et mere negativt syn på erhvervet, end hvad der er rimeligt.
– Det er man nok ikke god nok til at trænge igennem med, men man er også nødt til at tage fat i de her agendaer mere proaktivt og måske også med en mere positiv indstilling til, at nu er det den her vej, vi vil, og vi gør det ikke, fordi vi skal, sagde Troels Jacob Hegland.
– Det har måske tidligere været sådan, at man nogle gange er sluppet afsted med at sætte sig på sporet med armene over kors, og så er toget stoppet, men jeg er bange for, at med dem, der lægger presset nu, så kommer toget til at køre henover en, hvis man vælger at gøre det på den måde, sagde han.