Kan der findes en balance mellem at benytte og beskytte? Hvor vi både passer på naturen, men samtidig fisker og sikrer fødevarer.
Sådan lød det helt store spørgsmål, da Danmarks Fiskeriforening fredag formiddag inviterede til debat på Naturmødet. På scenen i Thunderdome styrede Tine Gøtzsche debatten mellem formand fra Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen, direktør i Tænketanken Hav Liselotte Hohwy Stokholm, fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S) og DTU-professor Anna Rindorf med hård hånd.
Og det korte svar er ja! Trods uenigheder om fiskeredskaber, graden af beskyttelse og om de rigtige områder er udpeget, mente alle absolut, at benyttelse og beskyttelse kan gå hånd i hånd.
– Vi har ingen interesse i at ødelægge havnaturen. Den er vi afhængige af. Så vi vil gerne være med til at beskytte havet. Men det skal ske med respekt for de bedste fiskepladser, så vi fortsat kan høste overskuddet af havets ressourcer og sikre forsyningen af fødevarer, sagde Svend-Erik Andersen, der tilføjede, at det er vigtigt at have for øje, hvorfor et område er beskyttet og lave restriktioner derudfra:
– Det kommer helt an på beskyttelsesformålet. Hvis det er fugle eller marsvin på 100 til 200 meter vand, der skal beskyttes, så giver det ikke mening at forbyde bundtrawl – bundtrawl fanger ikke fugle og marsvin.
Det gav DTU Aqua-professor Anna Rindorf ham ret i og forklarede, at de beskyttede områder er udpeget ud fra et formål.
– Her bør vi nok overveje, om vi har det hele med? Har vi dyb mudderbund? Eller har vi lavet for meget for fugle og havpattedyr, for det var det første vi så på? Har vi dækket hele økosystemet og alt det vi gerne vil? For det er ret svært at lave om, forklarede hun.
Også Bjarne Laustsen (S) nikkede til fiskeri, så længe det ikke påvirker formålet med beskyttelsen. Og så appellerede han generelt til udvikling af fiskeredskaber. Tænketanken Hav var til gengæld lidt mere skeptisk. Jo, der er plads til fiskeri, men direktøren appellerede til at re-tænke beskyttelsen og give naturen en stemme.
– VI er er nødt til at kigge på, hvad er det naturen skal have for at have det godt i havmiljøet. Det må være udgangspunktet, og så må vi indrette aktiviteterne derefter, sagde Liselotte Hohwy Stokholm.