Udenlandske landinger sikrer lokale arbejdspladser

Det løser ingenting at nægte nordmænd adgang til danske auktioner, lyder det fra auktionsmester Jesper Kongsted, Hanstholm

At ønske nordmænd og skotter væk fra de danske auktioner løser ingenting. Tværtimod er de udenlandske landinger med til at sikre arbejdspladser på landjorden.

Når danske fiskere er nødsaget til at lægge skibet til kaj, fordi norsk farvand er lukket, så er det næsten oplagt, at man småfrustreret kigger mod de norske og skotske kuttere, der lander store mængder fisk på de danske auktioner.

For hvori består det rimelige i, at danske fiskere ikke må fange fisk i norsk farvand, mens norske fiskere gerne må sælge deres fisk via danske auktioner. Og når skotterne lander deres fisk i Danmark, for at undgå de bøvlede toldregler, der er kommet som følge af den Brexitaftale, der også betød, at danske fiskere mistede en stor andel af deres kvoter til Storbritannien, er det nærliggende at ønske sig skotterne hen hvor peberet gror.

 

Lokalsamfundet er på spil

Men spørgsmålet er, om man virkelig hjælper fiskebranchen ved at sige, at danske auktioner kun skal være for danske fiskere. Ifølge Jesper Kongsted, der er auktionsmester hos Hanstholm Fiskeauktion, er svaret klart nej!

Han understreger, at det er nødvendigt, at man ser hele problemstillingen i et lidt større perspektiv. For det er ikke kun fiskernes økonomi, der er på spil, det er også de mange arbejdspladser, der er tilknyttet fiskerisektoren. Og disse arbejdspladser er med til at holde liv i vandkantsdanmark, og de lokalsamfund som fiskerne lever i.

Jesper Kongsted forklarer, at de virksomheder, der beskæftiger sig med forabejdning af fisk, er afhængig af stabile leverancer, og at de fortsat kan skaffe frisk fisk til deres produktion:

– Rigtigt mange af de virksomheder, der har valgt at lægge deres produktion her i området, er afhængig af de råvarer, der kommer ind i Hanstholm. Adgangen til frisk fisk, er hele deres virksomhedsgrundlag, og hvis man eksempelvis blokkerer deres adgang til frisk fisk, så påvirker det virksomhedernes forsyningskæde, og dermed også de mange arbejdspladser, der er hele livsnerven i lokalsamfundet, lyder det fra Jesper Kongsted, der også påpeger, at udenlandske fartøjer medvirker til at holde liv i de mange arbejdspladser, der skabes på kajen, og sikrer, at der er en veludviklet afsætningsplatform for de danske fiskere at komme tilbage til, når danske fartøjer forhåbentligt snart får adgang til fiskepladserne i norsk farvand igen.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at der som følge af aktiviteterne på Hanstholm havn skabes 1600 jobs. Og det er ganske meget, når man ser på, at det samlede antal indbyggere i Hanstholm er på 2100 mennesker.

Og netop fordi så mange jobs skabes på baggrund af fiskeriet, er det også nødvendigt, at man ser tingene i et større perspektiv.

– Det handler ikke bare om, hvem der fanger fisken, det handler også om, hvem der ellers lever af fiskeindustrien, forklarer Jesper Kongsted.

Vi skaber efterspørgsel via et stort udbud

Udover at danske fiskere oplever et stort fiskepres i dansk farvand, som en direkte følge af udelukkelsen fra norsk farvand, så frygter fiskerne også, at de store mængder fisk, som udenlandske fartøjer lander til Hanstholm fiskeauktion, i sidste ende betyder, at markedet bliver oversvømmet af fisk, og dermed får fiskerne en lavere pris, for den fisk de fanger.

Men også her maner Jesper Kongsted bekymringen til jorden.

– Helt grundlæggende vil jeg sige, at det er vigtigt at holde sig for øje, at jo større udvalg, vi kan tilbyde opkøberne på vores auktion, desto bedre bliver vores forsyningskæder også. Når man som opkøber i sydeuropa skal ud at skaffe fisk, så skal det gerne være naturligt at rette blikket mod Hanstholm, fordi man ved, at man kan få det, som man efterspørger hos os. Jo større udvalg vi kan tilbyde opkøberne, jo bedre og mere stabile afsætningskanaler får vi også, og i sidste ende betyder det, at vi sikrer fiskerne den bedste pris for deres fangst, lyder det fra Jesper Kongsted.

Han erkender, at markedet lige nu er presset, som følge af en massiv nedlukning overalt i Europa. Men selv i et presset marked formår auktionen i Hanstholm at afsætte stort set alt den fisk, der landes. Og oven i købet til fornuftige priser:

– Havde alle afsætningskanaler eksisteret i dag, som det var tilfældet før Corona, så havde vi været kongerne af Europa. Jeg er helt klar over, at det er rigtig svært for de danske fiskere, der er lagt til kaj lige nu, og jeg forstår til fulde deres frustrationer, men det er også nødvendigt, at vi ser tingene i et større perspektiv, lyder opfordringen fra Jesper Kongsted.

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...