Samarbejde om fiskefars har gjort skoleelever vilde med Dødens Gab

Samarbejde mellem Skagerak Salmon på Hirtshals Havn og skoler i Hjørring betyder, at laksekød, der før blev til dyrefoder eller smidt ud, nu anvendes til lækre retter i spisefrikvarteret

Elever på skoler i Hjørring Kommune er blevet vilde med lakseburgeren Dødens Gab og skolekantinernes lakselasagne.

Det skyldes et samarbejde mellem skolerne og virksomheden Skagerak Salmon, der har leveret frisk fiskefars til skolerne og samtidig har gjort et restprodukt til en sund råvare – til stor glæde for eleverne.

Nordvestskolen, som består af Højene Skole, Bjergby Skole og Lundergaardskolen, overvejede under coronanedlukningerne, hvordan den kunne tilbyde mere klimavenlig og sund mad til eleverne. Samtidig ville Skagerak Salmon gerne undgå madspild ved at udnytte alt det kød, der sidder på de mange ton laks, der bliver fileteret på fabrikken på Hirtshals Havn. De to ønsker er nu gået op i en højere enhed, fordi fabrikken på forsøgsbasis har leveret fisk til Nordvestskolen, som har cirka 1400 elever.

– Det lå lige til højrebenet, at vi skulle samarbejde for at sætte fokus på klimavenlig og sund mad og samtidig lære eleverne om klimamålene. Eleverne har taget vildt godt imod tiltaget og har været meget interesserede i at hjælpe med at udvikle forskellige retter med laks, siger Dan Jensen, der er teknisk serviceleder på Nordvestskolen.

 

Vinderne: Burger og lasagne

Kantinepersonalet lavede først mange retter med laks, som eleverne smagte. Fire retter blev derefter valgt til at deltage i en finale, hvor der skulle stemmes om hvilke to retter, der skulle være en fast del af menuen. Vinderne blev lakseburgeren Dødens Gab og en lakselasagne.

– Vi kan se en markant stigning i antallet af solgte retter, når der er fisk på menuen, så eleverne er blevet opmærksomme på, at fisk smager godt og er sundt, og det er et resultat af, at der blevet sat fokus på det, siger Dan Jensen.

For Skagerak Salmon var det oplagt at samarbejde med skolernes kantiner.

– Vi synes, det er spændende at finde ud af, hvordan man kan få mere fisk ind i børns hverdag, og det var nærliggende at samarbejde med skolerne. Laks og andet fisk kan være forholdsvis dyrt, men vi kan levere en portion skolemad til en overkommelig pris. Vi er meget imponerede af, hvordan både kantinepersonalet og eleverne har taget imod det, siger Tine Ketilsson, som er kvalitetschef på Skagerak Salmon.

 

Fra dyrefoder til menneskeføde

Når det har kunnet lade sig gøre at forsyne skolerne med laksefars, skyldes det, at Skagerak Salmon har prioriteret at anvende en større del af fisken til menneskeføde. Virksomheden sælger normalt store, flotte laksefileter, og når fileterne er skåret ud, sidder der rester af laksens kød på fiskeskroget.

Hidtil er dette kød blevet anvendt til dyrefoder eller til fiskemel eller fiskeolie, fordi det blev betragtet som et restprodukt. Men nu kan en maskine presse kødet af laksenes skrog, og kødet kan bruges til mad.

Samarbejdet kom først og fremmest i stand gennem en dialog mellem Skagerak Salmon og skolerne, men Hirtshals Havn spillede også en rolle. Hirtshals Havn har et godt kendskab til de virksomheder, der ligger havnen, og hjælper gerne, hvis en virksomhed leder efter en samarbejdspartner eller har brug for sparring til at føre en ide ud i livet.

– Aftalen mellem Skagerak Salmon og skolerne er et eksempel på, hvordan vi kan hjælpe virksomheder på havnen med at udvikle sig. Det er til gavn for alle, når det går godt for virksomhederne, og hvis vi kan se nogle muligheder for, at virksomheder kan samarbejde med andre, så bidrager vi meget gerne, uanset om det er et samarbejde med eksisterende virksomheder på havnen, kommende virksomheder på havnen eller virksomheder, som ligger et helt andet sted,siger direktør Per Holm Nørgaard fra Hirtshals Havn. 

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...