Miljøbiolog: Skidt miljøpåvirkningen fra Mærsk’ containeruheld

Albuebeskyttere, lædersikkerhedsko, bildele, dæk, kunstige blomster, cykelrammer og sengetøj fra Jysk er blot et lille udvalg af indholdet

Et Mærsk skib tabte 22. december 46 containere ud for kysterne mellem Bulbjerg og Svinkløv. Arkivfoto

Selvom ingen af containerne, som Mærsk tabte Nordsøen i december, indeholdt farligt gods, så er miljøpåvirkningen stadig meget skidt. Det vurderer Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af organisationen Plastic Change.

– Der er et væld af miljøfremmede stoffer. Det er jo virkelig trist at tænke på, at vi får det her ud over mange år i et i forvejen hårdt ramt havmiljø. Vi står i forvejen med en masse plastik, der skyller op på stranden hver eneste dag, og nu får vi mere plastik og flere kemikalier, siger han til Ingeniøren.

Albuebeskyttere, gulvmåtter og køleskabe

Henrik Beha Pedersen har haft lejlighed til at kigge på den opdaterede indholdsliste, som Ingeniøren har fået aktindsigt i. Albuebeskyttere, lædersikkerhedsko, bildele, dæk, kunstige blomster, cykelrammer og sengetøj fra Jysk er blot et lille udvalg af indholdet.

I de fire containere, der blev fundet på land ved Tranum Strand og Klim Strand, var der blandt andet håndtag, skumplader, paneler, legemåtter og gulvmåtter.

Tidligere er det kommet frem, at blandt andet bøger og forskelligt elektrisk udstyr var en del af indholdet. Og i januar skyllede køleskabe og kanyler op på stranden.

Det var 22. december, at Mærsk-containerskibet, “Mayview Maersk”, i kraftig storm tabte 46 containere. Efter uheldet drev fem containere i land, 21 blev fundet på havbunden, og resten – 20 containere – har Mærsk opgivet at finde.

Mærsk har gennemsøgt et område på 1.000 kvadratkilometer, eller hvad der svarer til to gange Bornholms størrelse.