Ny Rapport: Østersøen alarmerende forurenet med giftigt Thalium

Selvom thalium-koncentrationen er høj, udgør den ikke en umiddelbar sundhedsfare, da thaliumen er ophobet under sandet på havbunden

Østersøen er voldsomt forurenet, afslører en ny rapport fra forskere ved det uafhængige non-profit universitet WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution). Rapporten, omtalt af Berliner Zeitung, viser en høj koncentration af det giftige tungmetal thalium i farvandet, skriver BT.dk.

– Så vidt jeg ved, er dette det mest geografisk omfattende område med thaliumforurening, der nogensinde er dokumenteret, siger forskeren Sune Nielsen, medforfatter på rapporten, ifølge BT.dk.

Ikke umiddelbar sundhedsfare

Selvom thalium-koncentrationen er høj, udgør den ikke en umiddelbar sundhedsfare, da thaliumen er ophobet under sandet på havbunden. Problemet opstår, hvis menneskelig aktivitet hvirvler havbunden op eller tilfører ilt.

Iltsætning af havvandet, en metode til at bekæmpe iltsvind, kan aktivere thaliumet, hvilket gør det giftigt for både mennesker og dyr, også via indtagelse af fisk og skaldyr.

Forskere sammenlignede gamle havprøver med nye og fandt, at thaliumkoncentrationen er steget markant siden 1940’erne, sandsynligvis på grund af menneskelig aktivitet.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...