Tyskere vil opsende rumraketter fra Nordsøen i løbet af sommeren

GOSA - som står bag opsendelserne - mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være fare for spredt affald

Nogenlunde sådan vil det se ud, når den tyske virksomhed GOSA i løbet af juni vil afsende rumraketter fra et fartøj i Nordsøen. Illustration: GOSA

En tysk virksomhed – GOSA (German Offshore Space Alliance) – har planer om at opsende rumraketter fra en flydende platform i Nordsøen i juni 2024.

Der er tale om et kommercielt udviklingsprogram, der igangsættes for i fremtiden at kunne tilbyde en mobil affyringsrampe til løfteraketter med en nyttelast på op til to tons.

Fire opsendelser er planlagt

Der er planlagt fire opsendelser af små, suborbitale raketter. Suborbital betyder, at der er tale om raketter, som ikke skal i kredsløb om jorden.

Raketterne vil blive opsendt fra et fartøj, som vil blive placeret omtrent på følgende position:

  • 55 46,0′ N
  • 003 22,7′ E

Den første raket vil have en vægt inden tankning af brændstof på cirka 15 kilo. Denne raket vil bevæge sig i en såkaldt ballistisk bane, og skal efter planen lande i havet i ét stykke – maksimalt 53,5 kilometer i vestlig retning fra afsendelses-positionen.

De andre tre raketter vil – efter at have nået deres maksimale højde – vende tilbage til jordens overflade med hjælp af faldskærm.

Ikke fare for spredt affald

GOSA mener ikke, at nogen af raketterne vil gå i stykker efter opsendelsen. Dermed skulle der ikke være fare for spredt affald fra opsendelserne.

I løbet af de dage, hvor opsendelserne finder sted, vil der være en maritim udelukkelseszone – afgrænset af følgende koordinater:

  • 55° 24,0°N
  • 56° 08,0’N
  • 002° 24,0′ Ø
  • 004° 00.0’E

GOSA oplyser, at både opsendelser og udelukkelseszone vil blive oplyst via beskeder til søfarende, navigationsadvarsler, sikker udsendelse via VHF, Kingfisher Information Services (en service til fiskefartøjer) samt diverse nyhedskanaler.

Et vagtskib vil være i området for at advare andre fartøjer om at holde afstand.

GOSA opfordrer fartøjer, der planlægger at operere inden for ovennævnte område mellem 16. og 30. juni 2024 om at være opmærksomme på opsendelserne.

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser forslaget velkommen

Formand: – Vi er tilfredse med, at vi nu får beskyttet de fem rev

Beskyttelse af fem rev mod bundslæbende redskaber skaber ikke panik hos Danmarks Fiskeriforening, der hilser...