Brændstof-debat på P1: Der er brug for en løsning

Formand Svend-Erik Andersen og fiskeriminister Rasmus Prehn i debat om brændstofkrisen. Der er brug for hjælp

Alfred Fiskers fartøj sejler på bankens nåde. Svend-Erik Andersens ansatte er gået 10.000 kroner ned i løn.

Brændstofpriserne er desværre skyhøje, og det presser fiskerne i en sådan grad, at pengepungen snart er tom.

Derfor opfordrer de fiskeriminister Rasmus Prehn (S) til at hjælpe fiskeriet, hvilket var det helt store emne i mandagens debat i P1 Morgen.

– Hvis vores nabolande kan finde ud af at hjælpe fiskerne, så kan Danmark også. Det kan gøre på flere måder. Enten kompensation pr. liter brændstof eller i forhold til omsætninger. Det er det, man gør i andre lande. Der kompenserer man fiskerne, fordi der er mulighed for det fra EU’s side, siger Svend-Erik Andersen, og henviser til de EHFAF-midler, som kunne være en løsning, hvis man vil hjælpe fiskeriet.

 

Ikke alle partier er klar

– Jeg medgiver, at fiskerne er under hårdt pres. Det er historisk høje brændstofpriser. Der er et problem, og vi vil gerne løse det. Men det er ikke lige så let, som Svend-Erik Andersen gør det til, svarer Rasmus Prehn i debatten, og forklarer, at de omtalte EU-midler allerede er afsat andre projekter:

– For et år siden lavede vi en aftale om at udmønte de penge, for der kendte vi jo ikke til, at brændstofpriserne ville stige. Så nu er der en aftale og ikke alle dem, der er med i den, vil være med til at bruge pengene anderledes.

Altså har ministeren svært ved at finde et politisk flertal. Bl.a. er flere partier skeptiske overfor trawlfiskeri, og det vil især være dem, der vil få glæde af brændstofstøtte. Samtidig er pengene bl.a. tiltænkt udvikling, og det er de kede af at tage fra.

 

Alvorligt!

– Det nytter ikke at have penge til udvikling af fiskeriet, hvis store dele er gået konkurs, inden vi kan bruge dem, påpeger Svend-Erik Andersen.

Trawlfiskeriet udgår nemlig hele 90 procent af omsætningen i dansk fiskeri. Der er altså meget på spil og virkelig brug for hjælp.

– Det er alvorligt det her. Når vores nabolande kan finde ud af det her, så håber jeg også, at du kan finde en løsning – og ikke vil lade nogle have vetoret, siger formanden.

– Vi vil gerne være med til at kigge på det her og finde en løsning, slutter Rasmus Prehn – dog uden at komme med uddybning af, hvor pengene så skal komme fra.