Politiske forandringer er kørt af sporet

Ingen vil forsøge sig med nye fiskerier, hvis de bagefter skal byde på retten til fiskeriet

Det er trist at må konstatere, at fiskeriet i 2018 har måtte stå model til store politiske forandringer, forandringer. Forandringer, som kommer af politiske magtkampe, og som ind imellem tog nogle drejninger, der var langt fra det virkelige liv, lød det fra fiskerforeningsformand, Jesper Juul Larsen, Sydvestjysk Fiskeriforening.

Han pegede i sin beretning på, at selv ganske små bedrifter, der over tid har opbygget rettigheder, er nu blevet udstillet som kvotekonger og har fået en opsigelse på 8 år på nogle af deres rettigheder, til fordel for en lille gruppe fiskere, som nogle politikere havde kastet deres kærlighed på.

– Med pressens hjælp har disse politikere generelt formået at få fiskerne til at fremstå som grådige mennesker, der snyder og bedrager og ikke føler sig for gode til at bestikke embedsmænd og politikere, ja sågar statsministeren, sagde Jesper Juul Larsen.

Han pegede også på, at den politiske fnidder ikke er stoppet. Med henvisnings til den seneste aftale mellem fiskeriordførerne, så er der skabt usikkerhed i erhvervet og blandt dem, der skal finansiere sektoren.

Og det var vel og mærke en aftale, hvor erhvervet ikke blev spurgt.  

– Fiskerne skal nu til at købe den fisk tilbage, som de samme politikkere tidligere omfordelte til fordel for deres venner, der højst sandsynligt ikke evner at fange dem, konstaterede Jesper Juul Larsen.

Han kritiserede også i sin beretning, at man fremover skal købe sig adgang til nye fiskepladser.

– Hvis man vil bruge tid og penge på at prøve nye metoder eller at finde nye fiskepladser, som fiskerne har gjort i generationer, for at udvikle fiskeriet, skal man ikke regne med at have retten til fiskeriet, da alle skal have lov til at byde på det nye fiskeri. Det er svært at se nogen fisker, der vil finde det attraktivt at bruge tid på noget sådan. Det er klart, hvis staten betaler alle udgifter til et forsøgsfiskeri, vil det måske være muligt at finde nogen, der er løbet tør for kvote eller af en eller anden grund, ikke har andet at lave end at gå på forsøgsfiskeri. Heller ikke det lyder som en god ide, da engagementet helt sikkert vil komme til at mangle, lød det fra Jesper Juul Larsen.

Måske den sidste hetz

Jesper Juul Larsen håber, at det er den sidste hetz, der er blevet drevet mod fiskeriet. Men han er i tvivl.

– Jeg ved det ikke, men jeg bliver bekymret for fremtiden, når der bliver taget beslutninger om f.eks. at etablerer en nationalpark i og omkring Ringkøbingfjord. I den forbindelse er der blevet oprettet interessegrupper, styregruppe osv. men der er tilsyneladende ingen, der har ment det vil tjene noget formål at inviterer fiskeriet, sagde Jesper Juul Larsen og nævnte, at hvis parken slet ikke kommer til at skabe ændringer i fiskeriet, så er det sevfølgelig ok ikke at spørge erhvervet.

At blive holdt udenfor gælder også, når der skal placeres nye havvindmøller i havet.

– Proceduren er, at der udpeges et slags bruttoareal, hvor man derefter laver en VVM-undersøgelse, hvor fiskeriet får et afsnit, hvori man konstaterer at der foregår fiskeri i området. Derefter går parken i udbud og når så man har fundet ud af hvem der skal sætte møllerne op, bliver det så offentliggjort, hvor i området møllerne skal stå. Først nu bliver fiskeriet indkaldt til møde, ikke om placeringen er god eller dårlig for fiskerne, men om erstatning – for tabt fiskevand, fortalte fiskeriforeningsformanden fra Sydvestjysk Fiskeriforening.

– Man kører bare hen over hovedet på nogen mennesker, der har drevet deres erhverv i generationer, lige der hvor en eller anden embedsmand har besluttet at ligge en møllepark, sagde Jesper Juul Larsen.

 

 

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig ikke fundet, hvilket har fået forsvaret til at indstille...

Eftersøgning af fisker er indstillet

Den fisker, der mandag eftermiddag faldt over bord fra sin fiskekutter ved Søndervig er stadig...